Azonnali megoldás: MTX+, a széles spektrumú toxinkötő

Toxinkötőnk széles spektrumú hatásnak köszönhetően komoly terhet tud levenni az állatok immunrendszerének „válláról”, és az immunstátusz javulásának köszönhetően a termelés is növekszik.

olmix premium partner

Gondolom, nem kell bemutatni, hogy a 2010-es év időjárása különösen kedvezőtlen volt a szántóföldi növénytermesztők számára. Ezért a növények védelme nem volt megoldható a penészgombák támadásával szemben. Így a takarmányokban a mikotoxinok szintje igen magasra nőtt. Két évvel ezelőtti Holland kutatásból tudjuk, hogy egyes mikotoxinok a bendőflórában képesek elpusztítani, vagy gátolni a növekedését bizonyos baktériumoknak, élesztőknek.

A Francia Olmix cég a 2000-es évek elején komoly kutatásokba kezdett, hogy a mikotoxinok által okozott problémákat kiküszöbölje és a korábbi, átlagos képességekkel rendelkező toxinkötő képességét tovább fejlessze. Segítségül hívta az alternatív nanotechnológiát és a tengeri moszatból kivont, emészthetetlen rostot tett a Montmorinite típusú anyag rétegei közé. Így sikerült megalkotnia egy különleges, új terméket az AMADEITE®–et. Az új termékben, az anyag rétegeinek szintje a korábbi, kiinduló terméknek a rétegtávolságához képest tízszeresére nőtt. Ebbe, az új mérettartományba, a világon ma ismert összes mikotoxin belefér. Továbbá az AMADEITE® polaritása is jelentősen megnőtt, a kiinduló anyagéhoz képest, amely tovább növeli a kötési potenciálját. A kutatásainkat 2005-ben fejeztük be, amikor is meg kívántuk ismerni az AMADEITE® problémamegoldó képességét IN VITRO és IN VIVO körülmények között is.

Az összehasonlíthatóság érdekében két tanulmányt vizsgáltunk meg, amelyek 2004-ben készültek. Az Európai Unió finanszírozta a tanulmányokat, amelyek így teljes mértékben függetlenek. Avantaggiato1 és Havenaar1 valamint Döll2 által jegyzett tanulmányok megmutatják, hogy az Európai piacokon fellelhető vezető toxinkötők (bontók, stb.) átlagos toxinkötő képessége 1-15% között volt IN VITRO rendszerben. Ezekben az IN VITRO vizsgálatokban, amit Avantaggiato1 és munkatársai végeztek, csak az aktív szén volt képes elérni a 100-85-60%-os kötőképességet (TÁBLÁZAT 1). Mivel a táblázatban látható toxinkötők olyan gyenge eredményeket értek el a vizsgálatban, így a költséges IN VIVO rendszerbe csak az aktív szenet vizsgálták meg, ugyanis a kutatók feltételezték a gyengébb potenciált életszerű körülmények között. Ebben a vizsgálatban az IN VIVO rendszerben, az aktív szén 5-10-20 kg/tonna táp bekeverési arány mellett – amely vizsgálat a hollandiai TNO laborban található aktív emésztést-kontroláló robotban történt – az IN VITRO értékekhez képest az IN VIVO rendszerben a megkötött toxinok mennyisége 23-45%-ra csökkent. Elmondhatjuk, hogy a korábbi értékek lefeleződtek. Ezek után könnyen elképzelhető, hogy a „híres” toxinkötők korábbi eredményét lefelezzük IN VIVO rendszerben, akkor milyen értékeket kapunk.

Az AMADEITE® elkészülte után, 2005-ben a saját labor vizsgálatokat követően, egyenes utunk vezetett Hollandiába, a TNO laborba, ahol a korábban említett aktív emésztéskontroláló robotban kértük, hogy vizsgálják meg tisztán az AMADEITE®-t 1kg/tonna és 100g/tonna táp bekeverésű arányban. Azt is kértük, hogy a „robot” beállításai ugyan azok legyenek, mint a korábbi, 2004-es tanulmányban. A vizsgálatból, majd a második ismétlésből az derült ki, hogy a DON toxinból 40%-ot voltunk képesek megkötni, a Fumonisin toxinból pedig 50-60%-ot IN VIVO körülmények között. Láthatják, hogy az AMADEITE® toxinkötő képessége elérte, sőt meg is haladta az aktív szén értékeit.

Jól szemlélteti a különbséget, hogy a piacon ismert más toxinkötőkhöz képest, az AMADEITE® kötési potenciálja a többszöröse azoknak, míg az aktív szén szintjét is meghaladja, viszont a bekeverési aránya csak az ötöde, huszada.

Az AMADEITE®-tel kiegészítve, amely a fő hatóanyaga az új toxinkötőnknek, aminek a neve MTX+, nagy előnye, hogy a ma ismert összes mikotoxint képes megkötni, tehát a kötési spektruma a legszélesebb a piacon és el tudjuk érni, ill. meghaladni az aktív szén potenciálját úgy, hogy nem köti a nitrogéneket, cukrokat, antibiotikumokat, makro- és mikroelemeket valamint a vitaminokat.

Ennek a széles spektrumú hatásnak köszönhetően az MTX+ egy komoly terhet tud levenni az állatok immunrendszerének „válláról”, és az immunstátusz javulásának köszönhetően a termelés is növekszik.

A tapasztalt változások a bevezetést követőn a következők szoktak lenni, úgy mint, az első két hét után javul a bélsár állaga, a lágy széklet problémák erősen csökkennek. A 4-6. hetet követően javulnak a tejtermelés mutatói, úgymint nő a fejési átlag 0,4-1 l/tehén/nap. Csökken a szomatikus sejtszám 10-20%-kal, amely további csökkenése még egy hónap múlva is megismétlődik. Javul a tejfehérje és a tejzsír. Ezt követően 3-5 hónap után, jelentősen javulnak a szaporodásbiológiai mutatók is.

Ezen változások eléréséhez az állomány állapotától, az immunrendszer státuszától és a mikotoxinok terhelésétől függően a 30-35g/tehén/nap adagtól elegendő az MTX+ bekeverése a TMR-be. (Sertések baromfik esetében 0,5-1-1,5 kg/tonna táp bekeverés javasolt.)