John O’Doherty

(Associate Professor of Animal Nutrition -School of Agric, Food Science and Veterinary Medicine, UCD)

Választáskor a malac számos takarmányozási, környezeti és szociális eredetű stressznek van kitéve. Ezek a stressz-tényezők bizonyítottan összefüggésbe hozhatók a csökkent növekedési ütemmel, a bélben létrejövő morfológiai változásokkal, illetve a bélflóra változásával, amely betegségekre való fokozott érzékenységhez vezet. A múltban ezeket a problémákat ellenőrzött módon profilaktikus antibiotikumok használatával kezelték.

Napjainkban moszatokat és moszatkivonatokat (SWE) vizsgálnak, mint a takarmány antibiotikumok alternatívája a sertések étrendjében (Gardiner et al., 2008; Reilly et al., 2008; Gahan et al., 2009). A tengeri moszat gazdag megemészthetetlen poliszacharidokban, valamint az oldható élelmi rostok egy lehetséges forrása. A leggyakoribb poliszacharid a barna moszatban a laminarin, a fucoidan és az alginsav. Lynch és munkatársai (2010) kimutatták, hogy a laminarinnak antimikrobiális tulajdonsága van, míg Deville és munkatársai (2007) megjegyezték, hogy a laminarin befolyásolhatja a baktériumok tapadását és a transzlokációját az epithelialis falon keresztül, továbbá úgy tűnik, hogy bél anyagcsere modulátor azáltal, hogy hatással van a nyák összetételére, a bél pH-ra és a rövid láncú zsírsav előállítására, különösképpen a butirát. A fucoidan olyan szulfát poliszacharid, melyet különböző fajtájú barna moszatok sejtfalából vonnak ki. A fucoidanról már kimutatták, hogy daganatellenes, vírusellenes és antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezik.

Gardiner (2008) arról számolt be, hogy a napi súlygyarapodás lineárisan csökkent, ahogy az Ascophyllum nodosum kivonat szintje nőtt, az egészséges süldő-hízó sertéseknél. Azonban ez a kivonat is tartalmazott fenolos vegyületeket és alginátokat, ami arra a következtetésre juttatta a szerzőket, hogy ha a kivonási folyamat során nem távolítják el ezeket az összetevőket, úgy használata, mint kereskedelmi takarmány-adalékanyag korlátozott lenne. A munka eredményeképpen O’Doherty és munkatársai (2010) kimutatták, hogy a laminarin és fucoidan kivonat beépítése csak növelte mind a napi súlygyarapodást (+11%) mind a fajlagos takarmányértékesítési hatékonyságot a választás utáni malacok esetében. Hasonló eredményeket ért el a laminarin vizsgálatakor a növekedési rátában és a takarmányozási hatékonyságban McDonnell kutatócsoportja (2010).

Ez a megnövekedett teljesítmény számos okkal magyarázható. Először is, a laminarin és fucoidan kivonattal etetett sertéseknél a bélben lévő E. coli szám csökkent. Az SWE étrendű malacoknál csökkent a széklettel ürült E. coli szám, összehasonlítva azokkal az állatokéval, melyen nem kaptak SWE-t. Hasonlóképpen, a McDonnell (2010) kimutatta, hogy a laminarin kivonatnak gátló hatása volt az E. coli számra a választási malacoknál. A laminarin és fucoidan etetése eredményeképpen létrejövő E. coli szám csökkenés különösen szembeszökő volt a malacok egészségi állapotában a választást követő 7-14 napban.

Másodszor, a laminarin fucoidan kivonat beépítésével növekedett a tápanyagok emészthetősége, összehasonlítva a nem SWE étrendűekkel. Egy kisebb kutatást végeztek sertéseken az SWE-nek az emészthetőségre és bél élettanra gyakorolt hatásával kapcsolatban. A megnövekedett emészthetőség feltételezhetően az SWE-vel etetett malacokban kimutatott Lactobacillus fajok számának emelkedésével magyarázható. Az SWE növelte a tejsav baktériumok számát. Ezeknek a baktériumoknak megvan az a tulajdonsága, hogy sejthez kapcsolódó poliszacharidok depolymeráz glükozidáz széles skáláját állítják elő, amely segíthet a tápanyagok emésztésében, különösképpen segíteni fogja a növényi sejtfal szerkezet poliszacharidjainak lebontását. Továbbá arról is beszámoltak, hogy az SWE hatással lehet az emészthetőségre azáltal, hogy karbantartja a vékonybél működését és szerkezetét, amely megnöveli a bél emésztési kapacitását (Reilly et al., 2008).