Benoit LE RUMEUR (Sales Support Manager, Olmix Group Plant Care) előadása az IMPAVIDUS képviseletében a PREGA konferencián

A talaj minősége a sikeres gazdálkodás kulcsa

Milyen hatása van a talaj minőségének a termelés teljesítményére? A talajélet a legfontosabb korlátozó tényezők egyike a sikeres gazdálkodást illetően. A talaj 95 %-át ásványi anyagok teszik ki, a fennmaradó 5 % pedig szerves anyag, aminek csupán 5 %-a az, ami maga a talajéletet jelenti. A talajélet nem csak a baktériumokat jelenti, hanem a gombák, oligochaeták, ízeltlábúak, fonálférgek, állati egysejtűek, földigiliszták és egyéb gerinctelen élőlények összességét, amelyek össztömege 6-10 t/ha.

A mikrobáknak 2 fő csoportját különböztetjük meg:

  1. ANAEROB mikrobák: vízzel borított helyeken, illetve tömörödött vagy erősen tömörödött talajokban élnek friss oxigén nélkül, amelyet vízből nyernek ki, ezáltal savanyú lesz a talaj.
  2. AEROB mikrobák: szükségük van friss oxigénre és megfelelő hőmérsékletre (min. 8°C 8 cm mélységben)

Az AEROB mikrobáknak 4 fő tevékenységük van

A porozitás kialakítása:

Mivel szükségük van oxigénre, ún. „csatornákat” alakítanak ki, amelyeken keresztül a levegő és a víz bejut a talajba. Szárazabb időszakban a nedvesség a talaj mélyebb rétegeiből a felsőbb rétegbe tud áramlani (kapilláris hatás), ezáltal javul a talaj aszálytűrése. Ezeket a „csatornákat” használják a növény gyökerei is, így mélyebbre tudnak hatolni, illetve sűrűbb lesz a gyökérrendszer, amely által javul a kapcsolat a növény és a talaj között, ezáltal még több ásványi anyag felvehető.

Humifikáció:

A szerves anyag humusszá történő átalakítása. A humifikációs folyamatnak két fontos szerepe van: a talaj pH stabilitásának megtartása, fenntartása, illetve a szerves anyag ásványi anyagokat védő hatása télen. Fontos tudni, hogy 1 t humusz 13 t víz megkötésére képes.

Biodiszponibilitás:

Az ásványi anyagoknak oxidálódnia kell, hogy a növény fel tudja venni, amely mutatja az oxigén és ezzel együtt a porozitás fontosságát. A mikrobák elvégzik a folyamatot megfelelő oxigénellátottságnál, oxigén hiányában azonban nincs aerob mikroba tevékenység, nincs a növény számára felvehető tápanyag.

Növénytáplálás:

Az aerob mikrobák táplálják a növényt a kezdeti fejlődéskor, toxinokat és auxinokat termelnek. A toxinok eltávolítják a mikrobákat a gyökérzet körül, az auxinok pedig hívják a hasznos mikrobákat a gyökérzónába, felépíteni a rizoszférát. Nagyon érdekes, hogy a rizoszférában 10.000-szer több mikroba él, mint a gyökérmentes talajban.