ÍRÁSAINK A TERMÉKRŐL

Sertéstakarmányozás: Hogyan lehet zsírral baktériumot ölni?

A sertéstartásban az utóbbi évek kihívásai közül talán az egyik legnehezebb feladat megtalálni azt vagy azokat az alternatívákat, amelyek tudják pótolni, helyettesíteni az antibiotikumokat, valamint a cink-oxidot. Cikkünkben erre keressük a választ.
Sertéstakarmányozás

Sertéstakarmányozás okosan

/
Buza Péter őstermelő az innovatív, fenntartható, mégis profitot termelő gazdálkodás híve

IMPAVIDUS GUT termékcsalád- sertések és baromfifélék számára

Laurinsav és Glicerin-monolaurát alapú takarmánykiegésztő

A laurinsavas készítmények széles körű elterjedése a nagyüzemi állattartó telepeken Hollandiában kezdődött. A holland Wageningeni Egyetem kutatásai szerint a glicerin-mono-laurát a laurinsavhoz képest sokkal erősebb hatással bír a patogén kórokozókkal szemben. Így az IMPAVIDUS GUT termékcsaládban lévő természetes összetevőt, a laurinsavat a nagyobb antibakteriális hatás érdekében GML90-nel (90%-os tisztaságú glicerin-monolaurát) kombináltuk.

Telepi feltételeihez egyedileg igazodó, helyes termékfelhasználási mód kialakítása és a helyes ár-érték arány meghatározása érdekében, szaktanácsadónk egyedi ajánlattal fogja megkeresni Önt. Kérem adja meg adatait!

Laurinsav és GML90

A laurinsav egy közepes szénláncú zsírsav, amelyet kókusz- és pálmaolajból nyernek ki. Emellett megtalálható a kolosztrumban és az állati tejben is. Az emberi anyatej zsírtartalmának is 6%-a laurinsav. A laurinsav és a glicerin közötti kémiai reakció során glicerin-monolaurát, di- és trilaurát keletkezik. Ezek közül az IMPAVIDUS GUT termékcsalád csak a glicerin-monolaurátot tartalmazza, mert ennek a molekulának van jelentős antibakteriális hatása.

Gram-pozitív és negatív baktériumok

A rövid szénláncú zsírsavakat Gram negatív baktériumokkal (Salmonella sp., E. Coli) szembeni antibakteriális hatásuk miatt széles körben alkalmazzák a takarmányozásban.
A Gram pozitív baktériumok esetében nem tapasztalható anti-bakteriális hatás a rövid szénláncú zsírsavak alkalmazása során.
Ennek az oka a Gram pozitív baktériumokat körbevevő peptidoglikán sejtfal szerkezete, amely megakadályozza a rövid szénláncú zsírsavakat a sejtmembrán felé történő penetrációban.

A kutatások bebizonyították, hogy a közepes szénláncú zsírsavak (glicerin-monolaurát) hidrofób tulajdonságuk miatt képesek a sejtmembránba beépülni és megváltoztatni annak működését.

Ezt kihasználva a laurinsav és a GML90 nagyon jó hatásfokkal alkalmazható a Gram pozitív baktériumokkal (Streptococcus sp., Staphylococcus sp.,Clostridium sp.) szembeni védekezés során.

Az ellenálló-képesség növelése

Fiatal állatok esetében az anyatejjel kapott immunitás a Streptococcus Suis-szal szemben folyamatosan csökkenve a hatodik hét körül éri el a minimumát. Az antibiotikumok használata nagymértékben korlátozza az egészséges immunrendszer kialakulását, megnő a rezisztencia kialakulásának veszélye és többletköltséget jelent a gazdáknak.

Az IMPAVIDUS GUT termékek használata során költséghatékonyan csökkenthetjük az antibiotikumos kezelések számát és hozzájárulhatunk az egészséges immunrendszer kialakulásához is.

Az IMPAVIDUS GUT termékcsalád hatásait elsőként sertéseken vizsgálták, a kedvező eredmények ismeretében a gyártó kiterjedt kutatásokat folytatott a többi állatfaj esetében is. Az IMPAVIDUS GUT termékcsalád használata tojó- és brojlerállományokban szignifikánsan hozzájárul a bélrendszer általános egészségügyi állapotának javításához.

  • Bizonyítottan képes elpusztítani a Gram+ és Gram- baktérium törzseket. Különösen hatékony a Strepto- és Staphylococcus, Clostridium és E. coli ellen.
  • Akár 50%-kal is csökkenhető a gyógyszerfelhasználás.
  • Jelentősen javul a napi testtömeg-gyarapodás.
  • Jelentős az elhulláscsökkenés, kevesebb a beteg állat.
  • Hollandiában a kötelező gyógyszerfelhasználás-csökkentés bevezetése óta a legelfogadottabb és legnagyobb arányban használt termék.
  • antibiotikummentes takarmányozás