Aki kérdez: IMPAVIDUS

és aki válaszol: Herpai Tibor, egy elégedett szarvasmarha tenyésztő

Herpai Tibor

Az Impavidus céget már több mint 3 éves jó partneri viszony fűzi a Toldi-Tej Kft-hez, melynek ügyvezetője Herpai Tibor. Vele készítettünk egy rövid, de tartalmas beszélgetést arról, hogy milyen a kapcsolata az IMPAVIDUS céggel és mennyire elégedett az általuk forgalmazott termékekkel. Beszélgettünk a gazdasági környezetről, hogy a takarmány ára milyen magas és a fehérjehordozók árai még mindig jóval a kívánt mérték fölött vannak. Beszélgettünk, arról, hogy ki, miként próbálja csökkenteni a takarmányozási költségeit mostanában.

IMP: Ha már az idei évnél tartunk, akkor elmondhatjuk, hogy ez év elején egy újabb terméket, az AMIVIV’ SE 50-et is elkezdted használni az IMPAVIDUS ajánlatából. Azzal a céllal, hogy olcsóbbá tedd a receptúrádat úgy, hogy a korábbi termelési szint megmaradjon és a TMR adag beltartalma se változzon. Segítesz nekem bemutatni ezt a terméket?

HT: Az biztos, hogy úgy mint ti, nem tudom elmondani, de elmondom, hogy a telefonon érdeklődőknek és barátoknak miként mutatom be az AMIVIV’ SE-t.

Kezdeném ott, hogy számomra igen meglepő, hogy 50g AMIVIV’ SE ezt tudja. Én a nagytejű csoportnál próbáltam ki, ahol 62,30 Ft/állat/nap tette olcsóbbá a TMR árát. Ráadásul, úgy hogy az AMIVIV’ SE ára is benne van! Elsőre, mikor elkészítettük a tanácsadótokkal és a takarmányosommal közösen a receptemet én is csodálkoztam nagyon. Láttam, hogy kikerült legalább 400g szója a napi adagból, spóroltunk még más fehérje forráson is és egy nagyadag zsírral, energiával is kevesebb kellett. Aztán elkezdtük a bevezetését. Akkor naponta legalább négyszer megnéztem a termelt tej mennyiségét, mert az IMPAVIDUS szakemberei azt ígérték, hogy olcsóbb lesz a recept, de nem csökken a tejtermelés. Én ezt vártam és figyeltem a tejgörbéket napról napra. Azt is el kell mondanom, hogy a TMR frakció szita próbája igen jó értékeket mutatott az AMIVIV’ SE bevezetése után és a prezentációtokat látva, vártam egy kicsivel magasabb tejtermelést is.

IMP: És bejöttek az elvárásaid?

HT: Viccelsz? Igen, minden úgy történt, ahogy ígértétek! Na jó, ez nem igaz, azt ígértétek, hogy nem lesz több a tej, csak az adag válik olcsóbbá, pedig több lett a tej néhány decivel naponta, ami telepi szinten napi 200-250 liter tejmennyiség növekedést jelentett 247 állatnál. Most már az egész telep eszi és egy csomó pénzt megspóroltam, spórolok naponta.

IMP: Kérdezném tőled, hogy mi adott bátorságot neked arra, hogy bevezesd ezt a terméket és merd kipróbálni! Köze volt ehhez a régi üzleti kapcsolatunknak?

HT: A régi kapcsolatunknak közvetlenül nem volt köze hozzá! Egy ilyen terméket, ami naponta több mint 60 Ft-tal teszi olcsóbbá a TMR árát, akkor is kipróbálok, ha most látlak először. Nem hiszem, hogy van ma olyan termelő, aki ilyen megtakarítás mellett elmehet úgy, hogy fél a kipróbálásától és ennek okán nem vezeti be. Mire várna? Az én telepi eredményeim csak irányadóak lehetnek neki, de úgyis a saját telepén kell meggyőződnie a saját hasznáról! Talán más telepén is 60 Ft-ot spóroltok meg?

IMP: Nem, van ahol csak 35 Ft lett naponta, de ott alacsonyabb volt a termelési szint, mint nálad. Van olyan telepünk, ahol viszont 60 Ft-nál jóval többet sikerült elérni a megtakarítási oldalon.

HT: Erről beszélek, mindenkinek a saját telepén kell megtapasztalnia az AMIVIV’ SE hatását. Én is megnéztem! A 3 éves kapcsolatunk csak abban segített benneteket, hogy előbb döntöttem a próba mellett, mivel eddig csak olyan terméket hoztatok, amely profitot hozott nekem, és nem csak költséget. Viszont 6 hétig napi szinten néztem a csoport tejtermelését és figyeltem a változásokat, hogy a telepi átlaghoz képest merre tart az irány! A jó viszony nem jelenti, hogy fejjel megyek a falnak! Néztem, hogy marad a tej, csökken vagy nő! Nálam még nőtt is egy kicsit! Azt se felejtsük el, hogy a tulajdonosom ilyen gazdasági környezetben is eredményes termelést vár el tőlem. Ehhez meg kell ragadnom minden újat és hasznosítanom! Persze egy óvatos és biztonságos próba mellett.

IMP: Az előbb említetted, hogy három éve ismerjük egymást. Felidéznénk a múltat és az első találkozást, amely Szlovákiában volt, Szelőcén, az Olmix cég termékeinek bemutatójának szakmai rendezvényén.

HT: Igen, emlékszem. Ekkor volt, hogy a 2010-es időjárás viszontagságai után, az új silót kinyitva, szeptember-október hónapokban mindenféle gond jelentkezett a telepen. Az állatorvosok és a szakértők együttes véleménye volt, hogy komoly mikotoxin szennyezettségre utalnak a problémák. Azonnal többféle toxinkötőt is kipróbáltam, kicsivel jobb lett a helyzet, de nem hoztak biztos megoldást az állatok számára. Ekkor hívta fel a figyelmemet a takarmányozási szakértőm az MTX+-ra és a szelőcei szakmai napra. Örömmel vállaltam az utazást, feltételeztem, hogy ott régi barátok és ismerősök várnak, akikkel tíz évvel korábban szakmai közös munkánk is volt. A barátságos fogadtatás után részletesen megismerhettem az MTX+ nevű toxinkötőt, az Olmix-os szakemberek előadásai alapján. Döntöttem, ez kell nekem! Majd meg is állapodtam a felhasználásról, egyéb szolgáltatásokról, és elkezdem használni az MTX+ terméket 2010.11.01-től.

(Gondolati kitekintés: a Bonafarm-Bábolna Takarmány Kft szarvasmarhás szakemberei szintén ekkor ismerték meg az IMPAVIDUS által forgalmazott MTX+ terméket, amit a mai napig is használnak, igaz már a mikrogranulált változatát, az MMiS-t.)

Az elsők között voltam az országban, aki szarvasmarha telepen elkezdte használni, minden korcsoporttal, szárazonálló tehenekkel és 10 hónapos üszőkkel is!

IMP: Miket vártál, és miket tapasztaltál az MTX+ használata után?

HT: Kaptam egy kis tapasztalati kézikönyvet, hogy tudjam mikor, milyen hatást fog kiváltani az MTX+. Ezen 6 dolog szerepelt, amiből 6 héten belül 5 dolgot szabad szemmel is látnom kellett. Ez így is történt! A szaporodásbiológia változások észlelésére ekkor már nyugodtam vártam 5 hónapot.

IMP: Na, és mit tapasztaltál a szapbioszos számok terén?

HT: Mondjam azt, hogy a Riskából kinyomtattam a számokat és nem akartam elhinni! 13-15%-os javulások voltak, sőt akár 20%-is az előző évhez képest! Tudom, hogy ez hihetetlennek tűnik, de én akkor már szabad szemmel is láttam az állatokon a változást és tudtam, hogy nagy javulás lesz az előző évi adatokhoz képest. Azt még el kell mondanom, hogy a szelőcei megállapodás része volt az IMPAVIDUS-szal, hogy nem nyúlhatok hozzá a receptúrához 6 hónapig! Igaz, én 1 évig nem változtattam azon!

IMP: Az első év végére, amikor referencia telepként több más szarvasmarhatartó szakember megkeresett és véleményedet kérte, mit tudtál nekik mondani?

HT: Ahogy visszagondolok arra, amikor átbeszéltük az IMPAVIDUS szakembereivel a mikotoxinok romboló hatásait és azok élettani kártételét, ma már tisztán tudom, hogy mi – miért történt és változott meg a termelés. Persze, ezeket a gondolatokat telefonban átadni, vagy csak egy félórás látogatás alakalmával, igen nehéz. Mindenkinek azt tanácsoltam, hogy mivel szerintem, a piacon ez a legnagyobb védettséget adó termékek egyike, ha ezt használja, akkor nyugodtan fog termelni, mert egy csomó gondot levesznek a válláról. De a leghathatósabb érv az volt, hogy a tehénselejtezésem több mint 40%-al csökkent, és sok új üszőm lett.

IMP: Azt is el kell mondani, hogy 1 év használat után, amikor 2011. októberének végén kinyitottad az új kukorica szilázst, leálltál az MTX+ használatával. Az előző gondolatok után, hogy lehetséges ez?

HT: (Széles mosoly) A tulajdonosnak egy szkeptikus szakmai tanácsadója, a pénzügyi helyzet… így tulajdonos a leállás mellett döntött. Kész! De a számok nem csalnak, a romló eredmények a következő egy év során meggyőzték a tulajdonost és a szkeptikusokat, hogy szükség van a MTX+ ra. Az újrakezdés 2012. októberétől a továbbfejlesztett MMiS termékkel indult, és jelenleg is a toxinszinttől függő változó adagolásban folyik a termék etetése.

(Gondolati kitekintés: Az MMis az MTX+ mikrogranulált változata, ami még hatékonyabb adagolást és kijuttatást tesz lehetővé a TMR-ben.)

IMP: Nem gondoltál még cserére, hiszen gondolom, szinte naponta kapsz új ajánlatokat?

HT: NEM! Az eddig megvizsgált, nekem kiajánlott 20 féle toxinkötő közül ez a legjobb, meg vagyunk vele elégedve, eszembe sem jut váltani. A tőletek kapott szakmai információk alapján, amelyek a toxinterhelésre, és azok kártételére irányul, látom, hogy melyik konkurenseteknek milyen hibája van. Ez ma már számomra nem elfogadható, még akkor sem, ha sokkal olcsóbban adják! Azt is tisztán látom, hogy az MTX+ szerintem az egyetlen olyan termék, ami hasznot is hoz. A közös számításunk szerint a megtérülési rátája 1 Ft befektetésre 3,17 Ft-ot hozott, ami igen meggyőző még egy pénzügyi befektetőnek is, gondolom én.

IMP: Mi volt a következő termék, aminek az Impavidustól bizalmat szavaztál?

HT: A Crystalyx termékcsalád. De nem csak bizalom kérdése volt! Megismerve a terméket összetételét és a sajátságos filozófiát, ami a működéséhez kapcsolódik, ismét a vásárlás mellett döntöttem. Nincs a piacon hasonló termék! Megtudtam, hogy ez nem egy sima melaszos nyalósó, hanem egy komplett energiatakarmány! Mondhatom, hogy teljesen más a filozófiája, mint amit eddig hallottam! A terméket szakmai szempontból és működését tekintve úgy jellemezném, hogy a Crystalyx az energiahiányból eredő szerteágazó problémák kezelésével egy időben kiemelten jótékony hatással van a szaporodásbiológiai mutatókra és a tejtermelés szintjére.

Használatával csökken a két ellés közötti idő, intenzívebb az ivarzás, javul a termékenyülés. A szárazonállás időszakában jobb a kondíció, az ellést követően nincs tejláz, kisebb az esélye az oltógyomor áthelyeződésének, a nagyobb mértékű nyáltermelésnek köszönhetően kisebb az esélye az acidózis és ketózis kialakulásának, és nem utolsó sorban magasabb szinten indul a tejtermelés. A termelési szakaszban etetve kiegyenlíti az egyes tápanyagok hiányosságait, javítja a tápanyag- és ásványi anyag-ellátást, támogatja, az energia-anyagcserét, megelőzi az anyagcsere-rendellenességeket. Mindezt úgy, hogy csak a harmadát eszik meg, mint az ajánlott mennyiség. Ez azt jelenti számomra, hogy jó a TMR-em, de ennyi kiegészítésre szüksége van a csoportokon belül néhány egyednek.

A fogyasztásban történő változás indikátorként jelzi a TMR változását, és kiegészítő energiaforrást jelent szélsőséges időjárási viszonyok között.

IMP: Vizsgáltad a saját eredményeidet a Crystalyx család bevezetése után?

HT: Már a bevezetés előtt is megnéztem az összetételét, és láttam, hogy milyen kedvező az ára a beltartalomhoz képest. A használat után nekem a legszembetűnőbb az volt, hogy a testkondíció sokkal jobb állapotban van, maradt, mint korábban a 100-130 nap tájékán is. Valamint az is szemmel látható volt, hogy az ellés után a tejtermelés sokkal magasabb szintről és sokkal könnyebben indul. A nyári nagy melegben is ezt tapasztaltam, sőt akkor kisebbek voltak a problémáim, mint egy évvel korábban, vagy azoknál a csoportoknál, amelyek nem ették. Az is érdekes volt, hogy a meleg elvonultával sokkal előbb visszajött az étvágy és a tej is hamarabb és jobban emelkedett, mint az ezt nem fogyasztó csoportoknál.

IMP: Összességében mit lehet elmondani zárszónak a 3 termékkörrel kapcsolatban egy olvasó számára?

HT: Köszönöm, jók a számaim!