Wekerle Balázs beszélget Illés Róberttel, az Impavidus Trade Zrt. értékesítési igazgatójával az A Sertés legfrissebb számában

A tavasszal tartott sertés szakmai napok egyik lelkes támogatójaként – a természetes összetevőkből álló takarmánykiegészítőket forgalmazó Impavidus Trade Zrt. minden helyszínen képviseltette magát. Ekkor merült fel, hogy egy beszélgetés keretében többet tudjunk meg a cégről.

Egyik legfontosabb terméketek a toxinkötő. Felmerül a kérdés, hogy miután a probléma hullámzó, kizárólag erre a termékre alapozni kockázatos.

Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy termékünket az összes többi toxinkötőtől jól meg tudjuk különböztetni. A toxinkötők általában úgy működnek, hogy bizonyos mérettartományban képesek megkötni a toxinokat. Van olyan toxin, mely az élesztő sejtfal kivonaton akad fenn. De a DON-t nem köti le semmilyen természetes anyag. A Fumonisin is megmenekül. Termékünk egyedülálló, mert a fő veszélyforrásokat, a DON-t, a Trichotecéneket és a Fumonisint is megköti. Köszönhető ez a francia gyártónak, aki algából kivont rostot használ, mely emészthetetlen az állatoknak. Ezzel az algarosttal nyitják ki az agyagot a tízszeresére, amely mérettartományba minden mikotoxin belefér. Ennek az új terméknek a neve AMADEITE, ami képes megkötni a világon ma ismert összes mikotoxint. Egyes versenytárs termékben aktív szenet (nevezzék bár tőzegásványnak) is bevetnek a toxinok megkötésére, ezzel azonban megfogják a hasznos anyagokat is, ugyanakkor ez az AMADEITE „szelektál.” Ráadásul az aktív szénnél hússzor hatékonyabban köti a toxinokat. Van olyan termék, amely ugyan marketingben előttünk jár, de – köszönhetően termékünk egyedülálló tulajdonságainak – szakmailag mögöttünk. A bendő protozoák által termelt enzimek működését EU tanulmányok is vitatják. (Toxinkötőnkről bővebb információ ezen a linken: MMiS )

Kérdésedben utaltál rá, hogy a toxinok előfordulása hullámzó. Hat évre visszamenőleg rendelkezünk előfordulási térképpel a legnagyobb károkat okozó toxinokról, és eszerint látszik, hogy folyamatosan szükség van a védekezésre.