A Moniliformin a legsunyibb toxinok egyike

Egy olyan mikotoxinnal szemben, – mint a Moniliformin, – ami megöl minden lélegző sejtet, olyan toxinkötőt kell alkalmazni, ami az összes ismert mikotoxint képes fizikailag megkötni.

Írta: Till Norbert és Illés Róbert

 

A mikotoxinokkal kapcsolatosan mindenki csak egy-egy kiugró évre emlékszik, amikor is a toxinok okozta problémák klinikai tünetekben jelentkeztek, illetve amikor már a szakhatóságok is riogatták a népet. Elsősorban a tejtermelő ágazatra gondolok, ahol szabályozva van – igaz csak egy, a termelésre a többihez képest csekély kártétellel bíró – mikotoxin szintje a takarmányban. Ezt annak idején megállapították, meg még pár egyéb toxinét is, ez sajnos azóta sem változott… És itt már dobnák is félre a cikket, mert unásig hallhattuk ezt az elmúlt évek számtalan „szakértőjétől” és piaci szereplőjétől. Hacsak nem olyan vitathatatlan szaktekintélyek tollából nem származna, mint például Dr. Mézes Miklós tanszékvezető egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia doktora, aki a pulpitusról diktálta: „Aki jelen van sertéstartó, Moniliforminra vizsgáltassa a takarmányt, mert jártam olyan telepen, ahol 26 koca pusztult el emiatt!”

A jelen lévő tisztelt szakemberek egyszerre hajoltak előre és jegyzeteltek a Kaposvári Egyetem padjaiban, de nem mint egyetemi hallgatók, hanem mint a 18. Nemzetközi Takarmányozási Szimpózium résztvevői. Mert ott hangzott el ez a figyelemfelkeltő kijelentés.

Aki jelen van sertéstartó, Moniliforminra vizsgáltassa a takarmányt, mert jártam olyan telepen, ahol 26 koca pusztult el emiatt!