A Scutellaria baicalensis kivonata, a baicalin és annak hatásai

A baicalin

Az IMPAVIDUS által forgalmazott Axion Start nevű termék hatóanyaga a baicalin. A Scutellaria baicalensisnek (bajkáli csucsóka) és kivonatainak, főként a baicalinnak (bajkalin) számos pozitív hatása van az egészségre, továbbá fontos, hogy nincs ismert negatív hatása.

Bakonyi-Berta Balázs szemelvénye

 

Baicalin hatása az állattenyésztésben

A Scutellaria baicalensis (bajkáli csucsóka) baicalin nevű kivonata (egy flavonoid) a gyulladásra adott választ módosítja a TNF-alpha-n keresztül, ezért az állatok takarmányfelvételét fenntartja, támogatja az emésztést és az oxidatív stressz csökkentésében is nagy szerepet játszik. Antioxidáns védelemmel rendelkezik, NRF2-t aktiválja, amelyből az következik, hogy támogatja a májat, jobb lesz a védelme. A máj fontos szerepet tölt be a gyulladáscsökkentésben, gyulladást jelző fehérjék és más fehérjék szintézisében. Az NRF2 több mint 200 gént aktivál 4 különböző kategóriában (tisztító enzim, antistressz, gyulladáscsökkentő és antioxidáns valamint a sejt redox homeosztázisának egyik fontos regulátora.

(A tumor nekrózis faktor alfa (TNFα, kahexin, kahektin) a szisztémás gyulladásos válasz szabályozásában központi szerepet játszó gyulladást serkentő citokin, melyet elsősorban az aktivált falósejtek (makrofágok) termelnek. Hatását a sejtek felszínén található receptorain (TNFR1 és TNFR2) keresztül fejti ki, melyek gyakorlatilag a legtöbb szövetben és sejtben megtalálhatóak. Számos funkcióval rendelkezik az emberi szervezetben, serkenti a gyulladásos folyamatokat, emeli a lázat, apoptózist indukál, gátolja a daganatos és a vírusok által megfertőzött sejtek szaporodását, valamint serkenti az ún. akut fázis reakciót. Orvosi jelentősége igen nagy, hiszen egyrészt kóros szabályozása vagy termelése feltételezhetően több betegség kialakulásában is szerepet játszik (pl: Alzheimer-kór, tumoros betegségek), másfelől az ellene termelt antitestek (pl. infliximab) gyógyszerként is használatosak, elsősorban autoimmun betegségek kezelésében.

A bajkáli csucsóka gyökerében számos kémiai vegyületet izoláltak: baicalin, wogonin, norwogonin, oroxylin A és a β-szitoszterin a legjelentősebb.

Antioxidáns hatásaival többszörösen “lekörözi” az A-, a C- és az E-vitamint. Gyökerében ezenkívül melatonin, szterolok, cserzőanyagok, gyanta, ásványi anyagok, szerves savak és glikozidok találhatók.