Természetes megoldások a hőstressz ellen a szarvasmarha- és sertéstenyésztésben

Az elmúlt években az időjárás egyre inkább szélsőséges lett, teljesen kiszámíthatatlan módon változik, mintha az évszakok szinte meg is szűnnének. Ez az állattenyésztés sikerességét is befolyásolja. Ahogy nő a levegő relatív páratartalma és hőmérséklete, úgy a THI (Termohigrometrikus index) is megnő. A THI egy úgynevezett „hőstressz” index, amely alapján különböző kategóriákba sorolható a hőérzet.

A hőstressz alatt számos dologra kell figyelnünk a gazdasági állatok – baromfi, sertés szarvasmarha -tartásánál. Jelentős gazdasági kárt okozhat nekünk egy hőhullám.

Hőstressz, magasabb THI esetén, a rektális hőmérséklet is megnő. Ennek eredményeként például, ha csak +0,5 Celsius fokkal nő, akkor a szarvasmarhák esetében a termékenyülés esélye 13%-kal romlik. Ha a THI=66, akkor 47%, ha a THI=78, akkor 27% a termékenyülés esélye. (Effects of Environmental Heat on Conception Rates in Lactating Dairy Cows: Critical Periods of Exposure J. M. Morton 2007 Gwazdauskas et al , 1997.)

A hőstressz reprodukcióra gyakorolt hatása, amennyiben az inszeminálást megelőző 2., vagy az inszeminálást követő napon hőstressz van, akkor szinte biztos, hogy sikertelen lesz, nem beszélhetünk megtermékenyülésről.