NEOSOL, életre kelti a talajt

Nálunk a talaj az első!

Az elmúlt évek tudományos, mezőgazdasági szakmai rendezvényei egyre inkább a fókuszba állítják a talajt, a talajmegújulást. Trendi téma lett a talajélettel foglalkozni, ezen az AKG programba beletartozó baktériumtrágyázás támogatása is sokat lendített a talaj kondíciójának javítása érdekében az istállótrágyázás, a zöldtrágyázás mellett. A talajélet a legfontosabb korlátozó tényezők egyike a sikeres gazdálkodást illetően. A talaj 95%-át ásványi anyagok teszik ki, a fennmaradó 5% pedig szerves anyag, aminek csupán 5%-a az, ami maga a talajéletet jelenti. A talajélet nem csak a baktériumokat foglalja magába, hanem a gombák, oligochaeták, ízeltlábúak, fonálférgek, állati egysejtűek, földigiliszták és egyéb gerinctelen élőlények összességét, amelyek össztömege 6-10 t/ha. De a talajéletet nem lehet egyszerűen csak úgy betelepíteni, a natív inaktív állapotban levő mikrobákat kell aktivizálni, megfelelő feltételeket teremtve, táplálva.

Az AEROB mikrobák 4 fő tevékenysége:

  1. Porozitás
  2. Humifikáció
  3. Biodiszponibilitás
  4. Növénytáplálás

7 éves folyamatos kísérleti eredmények Magyarországon 

A fenti elvekre alapozva fejlesztette ki az Olmix Group a MIP technológia (Mineral Inducer Process) segítségével a növény-aktív biostimuláns hatóanyagot. A MIP Rhizo technológia célzottan a gyökérzónára, a MIP Soil pedig a talaj egész termőrétegére hatással van, ezen innovatív fejlesztéseknek köszönhető a prémium talajjavító termék, a Neosol. Az Olmix Group már 45 éve biostimulátorokkal foglalkozik, Magyarországon pedig a Debreceni Egyetem Karcagi Kutatóintézetében a 7 éves folyamatos kísérleti eredmények tudatában merjük ajánlani a magyar gazdatársadalomnak.

A talajtulajdonságok javulásának hatása a mezőgazdasági termelés jövedelmezőségére

A NEOSOL alkalmazásának hatására javul a talaj szerkezete, vízbefogadó képessége, csökken a tömődöttsége, mechanikai ellenállása, így könnyebben, kisebb energiabefektetéssel és jobb minőségben művelhetővé válik.

A felvidéki Agridruzstvo TP s.r.o., tótmegyeri gyakorlati tartamkísérletében 2013 óta tesztelik a NEOSOL talajkondicionáló szert 150 kg/ha dózisban. A kontroll parcellákon 200 kg/ha NPK alaptrágyázás van kivitelezve. A tavaszi N-trágyázás, alap agrotechnika és növényvédelem mindkét kezelésben azonos.

Az 1. táblázatban a tótmegyeri tartamkísérlet három évének adatait mutatjuk be. Mindhárom növény, mindhárom évben a NEOSOL kezelésben magasabb termést produkált, a 150 kg/ha NEOSOL eredményesen helyettesített 200 kg/ha NPK műtrágyát.

1. táblázat: A NEOSOL talajkondicionáló hatása a tartamkísérletben termesztett növények hozamára (Palarikovo, 2014-2016)