A baktériumok sohasem alszanak

Antibiotikummentes állattenyésztés

A baktériumok sohasem alszanak

A Gram pozitív baktériumok meg pláne nem

Ez akár lehetne egy alsó kategóriás horrorfilm címe is, de nem az, hanem az állattenyésztőket nap mint nap sújtó valóság, amellyel bizony számolni kell, aki az állattartás rögös ösvényére téved. Lehet az technológiailag és odafigyelésben ,,magas szintű’’ telep vagy akár ennek a szöges ellentéte… A baktériumok folyamatosan ott vannak és nyomást gyakorolnak, várják a megfelelő pillanatot mikor tudnak erőre kapni. Abban az esetben, ha minden ,,tökéletes’’ lenne, beleértve az immunállapotot, a stressz-szintet, az időjárást stb. akkor valószínűleg elég sokáig nem okoznának galibát. TÉNY, hogy sosem lesz minden tökéletes, mindig van olyan faktor, ami már túltölti azt a bizonyos virtuális poharat és ezáltal kifolyik belőle a víz. Mi van akkor, amikor bejön egy nagy téli hideg vagy meleg, túlzsúfoltak a helyiségek, rossz minőségű a takarmány (pl. mikotoxinos) vagy akár a gondozónak nincs jó napja és stresszeli az állatot?

Ez csak néhány azon mindennapos kihívások közül, amire mindenki igyekszik megtalálni a megoldást, de teljeskörűen senkinek sem sikerül.

A kulcs ez esetben a  virtuális pohár, amelyben viszont nem mindegy, hogy mennyi a víz, mikor fog kifolyni. Ez a pont, amikor az állat akut tüneteket kezd el produkálni (hasmenés, étvágytalanság, elhullás). Igen, ennek a vízszintnek a nagysága jelentős mértékben függ például a bakteriális nyomástól is.

antibiotikummentes takarmányozás

De én használok gyógyszert, nem tökéletes, de látom, hogy hasznos…

A megoldás nem mindig a gyógyszer!

A gyógyszerek és/vagy a cink-oxid megoldást nyújthatnak ideiglenesen, de sok esetben drágák, rezisztencia alakul ki ellenük (vagy éppen az EU beszabályozza használatukat) és köztudottan nem csak előnyös hatásaik vannak az állati szervezetre (bélflóra kérdésköre). Az alternatív megoldások közül mára már kiforrott és szakmai körökben is elfogadott a savak használata akár takarmányban, akár itatáson keresztül. Köztudottan hatékonyak egyes baktériumtörzsekkel szemben, azonban ami kevésbé tisztázott az az egyes savak hatásmechanizmusa és használhatósága. A rövid szénláncú savak, mint a hangyasav, ecetsav vagy a propionsav hatása CSAK a Gram negatív (pl. E.coli) törzsek ellen eredményes, ellenben tény az is, hogy nagy különbségek vannak közöttük is. A szakemberek és a telepi tapasztalatok szerint a leginkább hatékony közülük a hangyasav, köszönhetően a legkisebb méretének, melyet az ecetsav majd a propionsav követ. Az E.coli törzsek ellen sokáig sikeresen tudtuk még használni a cink-oxidot is, de 2022. nyarától ez sajnos már kivezetésre került. Az elvárt antibiotikumcsökkentés és a ZnO kivezetés együtt komoly fejtörést okoz most a telepeken.

Gram- bacik ellen tudjuk, hogy hatékonyak, de minket a Gram pozitív baktériumok sújtanak egyfolytában….

Ami már kevésbé köztudott az az, hogy a Gram pozitív baktériumok, mint a Streptococcus, Staphylococcus vagy éppen a Clostridium törzsek ellen LÉTEZIK MEGOLDÁS a gyógyszerezésen kívül! Az egyik ilyen megoldási lehetőség a LAURINSAV. Az utóbbi években számos olyan publikáció látott napvilágot, amely alátámasztja, hogy ez a közepes szénláncú zsírsav képes fellépni a Gram+ törzsekkel szemben, úgy, hogy áttöri azok masszív sejtfalát. Ez önmagában azonban nem elég. A munka teljességét innentől a rövid szénláncú savak végzik el, azáltal, hogy bejutnak a kinyílt kapukon (sejtfalon) és ún. hidrogénpumpa segítségével lényegében egy energiahiányt idéznek elő, amely révén a baktérium elpusztul. A természet ősi erejét tovább fokozta a modern kor embere a 21. században. Egy darab laurinsavat hozzákapcsolt egy glicerinhez, így létrehozva az igen aktív glicerin-mono-laurátot, amely még hathatósabban „töri fel” a Gram+ baktériumok vastag peptidoglikán sejtfalát. Persze, ennek a mono formátumú anyagnak a gyártása igen bonyolult és nehézkes, mert a természet, törekedvén az energetikai egyensúlyra, di-, illetve leginkább triglicerid formát szeretne létrehozni, azaz a glicerin hármas kötési helyére három darab laurinsavat kapcsolna. Funkcionálisan azonban ez nem működik, nem töri át a Gram+ baktériumok sejtfalát, csak a mono verzió. A holland gyártó azzal körözte le versenytársait, hogy a glicerin-monolaurát (GML) hatóanyagot 90%-os tisztaságban tudja előállítani. Így tudott a világ élvonalába kerülni és ez keltheti fel a mi szakmai érdeklődésünket is.

És mi a helyzet a rezisztenciával?

A gyógyszerekről köztudott, hogy előbb utóbb, szakmai szóval élve, elfáradnak. Kialakul a rezisztencia és onnantól, ami addig tökéletesen működött, egyik napról a másikra nem fog. Elég gyakori jelenség, ne legyenek hiú ábrándjaink ez mindenkit érint. Ezzel szemben a savakra jelenlegi tudásunk szerint NINCS REZISZTENCIA, vagyis bármeddig használhatók és nincs várakozási idejük sem.