Takarmánykiegészítő?

Takarmányozz okosan!

A takarmánykiegészítők használatával a fajlagos költségek jelentősen csökkenthetők

A megfelelő állattartás és azon belül a takarmányozás, a takarmánykiegészítő kérdésköre mindenki számára mást jelent, ez nagyban függ az elérni kívánt céltól. Vannak olyanok, akiknek csupán a szinten tartás a cél, de vannak, akik – a lehetőségeikhez mérten – a lehető legtöbbet akarják kihozni a termelésből. Az, ami viszont mindkét típusra egyaránt jellemző, hogy mindezt lehető legalacsonyabb fajlagos költség mellett szeretnék megtenni, a legnagyobb profit elérésével. Előbbiek azt vallják, hogy ami működött 30 éve az jó most is, ezzel szöges ellentétben az utóbbiak pedig azt, hogy amit tavaly alkalmaztak, már az is elavult. Nekünk nem tisztünk igazságot szolgáltatni. Ami biztos, hogy az állatok genetikai potenciáljának növekedésével és a piaci helyzethez való egyre inkább kiélezett alkalmazkodás végett, számottevően nagyobb szerep jut az alaptakarmányozáson felül a takarmánykiegészítőknek is. Mára már tény, hogy ezek használatával a fajlagos költségek jelentősen csökkenthetők és a termelési mutatók maximalizálhatók. Így mindkét embertípus számára megoldást nyújtanak, hogy versenyképesen tudjanak termelni.

Olcsó tej? Természetesen!

takarménykiegészítő

60-80 forint költségmegtakarítás tehenenként, naponta

Takarmánykiegészítő olcsó takarmány

A titok a hatásmechanizmusban rejlik

Gondolva itt egy aktuális példára, ami jelenleg mindenkit érint, a fehérjehordozók (szója) kérdésköre. A világjárvány hatására a szójaimport mértéke jelentősen lecsökkent. Visszaállítása hónapokat vehet igénybe még a lecsengés után is. Ez a probléma sokakat érint, hiszen a magas termelésű tejelő tehenek, vagy éppen hízóbikák takarmányadagja számos telepen tartalmaz szóját. Kiváltására ugyan léteznek alternatívák, de költségek tekintetében elenyésző számban mondhatók gazdaságosnak. Alternatív és gazdaságos megoldás az IMPAVIDUS Amiviv SE takarmánykiegészítő terméke. Felhasználásával 50 grammja egy átlagos takarmányadagból 400 gramm szója és 200 gramm védett zsír vagy ezzel megegyező fehérje és zsír egyenérték kiváltására alkalmas. Elsőre hihetetlenül hangzik, sokaknak nem jön ki a matek sehogy sem. Ez azért van, mert a titok nem a mennyiségben, hanem az hatásmechanizmusban rejlik.

AMIVIV SE: kulcs a spóroláshoz

A francia CCPA cégcsoport takarmánykiegészítő terméke, az Amiviv SE összetételét tekintve nem más, mint gyógynövény-kivonatok keveréke, amelyből tanninok, fémek sói, esszenciális olajok és enzim stimulátorok végzik el az aktív munkát. Egyrészről megnövelik a keményítő emészthetőségét a bendőbaktériumok aktivitásának lassításával. Növelik továbbá a bypass fehérjék mennyiségét azáltal, hogy bevonják azokat a bendő számára emészthetetlen anyagokkal, amelyet csak később a vékonybél enzimei képesek lebontani, így csak ott tud hasznosulni. Emellett van egy erős nyáltermelő hatása is, amely, mint tudjuk a legjobb természetes puffer. Ezen hatások eredményeként lényegében egy mátrixértéken keresztül kapjuk meg ugyanazt, mint amit az említett összetevők (fehérje, zsír) adnának.

A nagy kérdés: visszaesik-e a termelés?

A termék legfontosabb előnye amellett, hogy tehermentesíti és segíti a bendőt, hogy egy átlagos magyar telepen minimum 60-80 forintos költségcsökkentést érhetünk el tehenenként, naponta, de akár ez az összeg a 200 forintot is meghaladhatja. Ezek a számok még a COVID 19 járvány előtti árakra vonatkoznak. A szója árának jelentős (20-30%) emelkedését tekintve az Amiviv SE arányosan több költségmegtakarítást tud eredményezni. Számos hazai gazdaságban közel egy évtizede használjuk a terméket sikeresen,  kisebb és nagyobb termelésű és méretű telepeken egyaránt. A termelés vajon visszaesik-e a fehérje és zsírhordozók elhagyásával? A válasz egyértelműen NEM! Sőt, a legtöbb esetben némi növekedést is tapasztalunk a bendő tehermentesítésének hála. Ígérni azonban mindig csak a jelenlegi termelés megtartását szoktuk. A terméket megfelelő működéséhez elengedhetetlen a receptúrába való szakszerű beillesztése, amelyben szakembereink készségesen állnak a segítségére.