A Zsellér Kft-nél negyedik éve bizonyít a Crystalyx

Szarvasmarhatelepi tapasztalatok

Császár Zoltánnal beszélgettünk…,

szarvasmarhatelepi tapasztalatok első kézből

A Zsellér Kft. évek óta az IMPAVIDUS hűséges vásárlója, így Császár Zoltán, a Zsellér Kft. szarvasmarha-tenyésztési ágazatvezetője igazán értékes, frontvonalbeli tapasztalatokkal rendelkezik a Crystalyx termékeket illetően.

Munkatársunk, Dr. Deák Konrád beszélgetett vele a cég egyik szarvasmarhatelepén egy kellemes kora őszi napon.

Ha első kézből szeretne információt szerezni és van 17 perce, kattintson a képre és nézze meg a videót! Ha pedig gyorsabban szeretne tájékozódni a szarvasmarhatelepi tapasztalatokról, fussa át az összefoglalónkat!

Szarvasmarhatelepi tapasztalatok a Zsellér Kft-nél

Már a próbaidőszakban 77-78%-ra emelkedett a produktivitási arány

A Zsellér Kft. tulajdonában két kb. 200 anyatehenes telep van, az állomány Charolais-val keresztezett, a vérhányad 80% feletti. A borjak nyáron együtt legelnek a gulyával a nem túl kedvező, homokos legelőkön.

A telepen először 2017-ben a tenyésztőtársak pozitív tapasztalatainak hatására próbálták ki a Crystalyx Cattle Booster-t a termékenyítési időszakban. A produktivitás ekkor igen alacsony volt 74-75%, 1-2% eltéréssel a két telepen. A bevezetés egyértelműen gazdasági döntés volt, szerették volna a termékenységi arányt javítani. Javaslatunkra a termékenységi időszakot 1 hónappal megelőzve kezdték használni a Crystalyx Boostert. Ebben az évben még csak az egyik termékenységi időszakban etették a terméket, de már ekkor látszott a hatás: 77-78%-ra emelkedett a produktivitási arány.

2018-ban már a másik termékenyítési időszakban is etették a Boostert, 2019-ben pedig a teljes paletta bevezetésre került: Booster, Trockensteher és Garlyx. Az adagolási periódus is kiegészült a vemhességi időszakkal, a Garlyxnak pedig a nyári időszakban volt létjogosultsága.

A Zsellér Kft. adagolási protokollját az alábbi ábra szemlélteti:

A komplex használatnak meglett az eredménye: 2019-re a termékenyítési ráta már elérte a 84-85%-ot

Az átfogó megoldás bevezetésével az állatok egészségi állapota javult, kevesebb lett a gyógyszerköltség. Az elhullási mutató is változott, nem is akárhogy, 2018-ban a két telepen összesen 1 hulla volt, ez a tendencia azóta is folytatódott, a borjú elhullás is nagyon kevés, jóval alacsonyabb, mint korábban.

Szarvasmarhatelepi tapasztalatok -első kézből…

Azt ígértük, hogy a Crystalyx etetése a rostemésztést javítja és ezáltal a jóllakottsági érzést fokozza. Ezt Császár Zoltán személyesen is megtapasztalta:

„Egyszer-kétszer bent szoktam aludni a telepen és reggel én engedtem ki egy jó néhányszor a gulyát. Korábban reggel hattól este hatig legeltettünk. Amíg nem etettük ezeket a kiegészítőket, reggel hatkor már ott álltak a kapuban éhesen a tehenek. Most jelenleg a munkarend is változott, héttől négyig dolgoznak az embereink. Hét óra után, fél nyolckor engedjük ki az állatokat, és annak ellenére, hogy napközben kevesebbet legelnek, reggel nem állnak ott éhesen a kapuban, szinte úgy kell őket felkeltegetni, hogy gyerünk most már menni kell ki legelni. Mi ezt ennek a számlájára írtuk, hogy a rostemésztés hatékonyságának növelése kapcsán jelentősen jobbak a takarmányértékesítési mutatóink itt a gyenge minőségű legelőkön is.”

Valóban! A Crystalyx termékek a rostemésztő baktériumok számát akár 70%-kal képesek növelni. Ami azt jelenti, hogy ugyanolyan mennyiségű takarmányt 70%-kal hatékonyabban emészt meg az állat, akár gyengébb minőségű takarmány esetén is. Ennek következtében csökken az éhségérzet.

A Zsellér Kft-nél megtapasztalták, hogy ugyanazon a legelőn, rövidebb ideig legeltették az állatokat, a kondíciójuk mégis jobb lett. Szinte eltűntek a sovány, csontos tehenek az állományból, melyek korábban jellemzőek voltak. Ez a vitamin- és ásványi anyag-ellátásnak köszönhető, amely korábban – a legelő minősége miatt – hiányzott az állatok szervezetéből. Tudomásunk szerint minden szempontból tökéletes legelő nem nagyon van Magyarországon, így általában valamilyen hiánytünetben szenvednek az állatok.