Ökológiai gazdálkodásban is lehet hasítani

Leköröztük a konvencionális gazdálkodást a Fertő-Hanság Nemzeti Parknál

Ökológiai gazdálkodás: tritikálé kezelés Algomel Push termékkel

Ökológiai alga

A Fertő-Hanság Nemzeti Parknál 2020-ban (aszályos tavasz, hideg, csapadékos nyár) első alkalommal használták az OLMIX által gyártott Algomel Push terméket 1,3 l/ha adagolással 32 hektár bio tritikálén tavaszindításkor, április közepén. Cél a bokrosodás és szárbaindulás támogatása, a szemek számának növelése, a fotoszintézis stimulálása, a gyökérfejlődés erősítése volt.

Az előző három, nem aszályos év termésátlagához képest (2,86 t/ha) 17%-os terméstöbbletet sikerült elérni (még a legjobb, korábbi évhez képest is +10% a többlet), ami jelentős részben tulajdonítható az Algomel kezelésnek. Szerény becsléssel mérve hektáronként kb. 10.000 forintnyi extra nyereség (Algomel+kijuttatás költségei) realizálódott. Mindenképp említést érdemel, hogy a korszerű gépekkel készült magágy és a megfelelő időben, csapadék érkezés előtt sikerült a vetőmagot a talajba juttatni. Csak viszonyításképpen: környező talajon, ebben az évben 2,8 tonna/ha volt a búzatermés.

ökológiai gazdálkodás tritikálé hozam

A művelt táblák közel azonos aranykorona értékkel bírnak: 10-11 AK

Ökológiai tritikálé nyereség

…pedig a bió mindig satnyább…

A környező gazdálkodók hasonló környezeti adottságok mellett (aranykorona + időjárás), de konvencionális termelési technológiát alkalmazva sem érték el az idei évben átlagosan 3 tonna/ha hozamot. Ha a növény zöldtömeg fejlődését is számba vesszük, a nagy mennyiségű szalma (185 db) is egy jelentős plusz előny, melyet szarvasmarhák almozásához lehet hasznosítani a telelő kertekben. Az alábbi képen összehasonlítható a konvencionális technológiákkal kezelt (szerényebb) kultúra méretbeli különbsége, a bio tritikálé javára. Az Algomellel kezelt kultúrában nyilvánvalóan, láthatóan erősebb, egészségesebb, szép szemeket láthatunk.

Ökológiai gazdálkodás: lucerna kezelés Agroptim Sunset termékkel

Kár a szóért, beszéljenek a képek!

A lucernához alkalmazott Agroptim Sunset (2 l/ha) májusi kezelés terméseredményeihez igazolásképpen, releváns, korábbi éveket is feldolgozó adatokkal sajnos nem tudtuk alátámasztani hitelesen a hatékonyságot. Talán minden számnál többet mond az alábbi két kép, amin az egyazon táblán kezelt és nem kezelt lucerna kultúra fejlettsége figyelhető meg az első kaszálás utáni kezelés hatására egy héttel később. A korábbi években csak két kaszálás volt, idén harmadik kaszálásra is lehetőség nyílt.

ökológiai bio lucerna

Agroptim Sunset, ami tényleg stimulál

A növénynek a földből való kibúvását követően számos stresszforrással kell szembenéznie, ezért nem árt vigyáznunk rá, főleg, ha hiányának gazdasági következményei is lehetnek. Az Agroptim Sunset biostimulátorunk a mikroelemek erejére alapozza hatásmechanizmusát. Jelentősen növeli a fotoszintézis mértékét, stimulálja a gyökérfejlődést, valamint a tápanyagforgalmat. A javuló fotoszintézis és az ebből következő cukor transzport a beltartalmi és hozam paraméterekre is pozitívan hat. Takarmánynövények esetében a cukor- és fehérjetartalom rendkívül fontos kérdés, kiemelten igaz ez az ökológiai gazdaságokra, ahol ezek helyettesítésére nem áll rendelkezésre megfelelő alternatíva. Másodlagos hatása, hogy biostimulátorként kálcium szignált indít el a növényben, ami sejtfalvastagodást eredményez. Ezáltal a növény ellenállóbb lesz a gombás fertőzésekkel szemben, valamint kevesebb károsodással kinövi a kártevőket.