Takarmányozás

Mikotoxinok kártétele – hatásuk a szívre

Bakonyi-Berta Balázs írása

Gazdasági- és haszonállataink takarmányozásánál egyre nagyobb veszélyt jelentenek a különböző mikotoxinok, melyeknek még csak kis részét ismerjük és vizsgálhatjuk. Kutatások során egyre több fajta toxinnal találkozunk, amelyek hatalmas gazdasági károkat okozhatnak. Ezeket a károkat legtöbb alkalommal olyan problémák idézik elő, melynek nem ismerik a pontos okát, az állatorvosok és telepvezetők sem tudnak mit mondani. Számos esetben a mikotoxinok által okozott gondokról beszélünk.

Hogy mik is a mikotoxinok?

A miko (gomba) és a toxin (méreg) szóból származik az elnevezés. A mikotoxinok a gombák (penészgombák) másodlagos metabolizmusa során előállított mérgező anyagok.

A toxinok képződését befolyásolja a hőmérséklet, páratartalom, oxigén, pH és még számtalan tényező. Egy gomba képes többfajta mikotoxint előállítani, és egy mikotoxin is termelődhet különböző, vagy többféle gombától. Ezek a toxinok szántóföldön és tárolás során is képesek termelődni.

Ergot alkaloidok, ergolinok (mikotoxinok) hatása:

Ezeket a Claviceps (purpurea, paspali, africana, fusiformis, cyperi) gombafajok termelik. Toxinjai: Ergocornin, Ergocristin, Ergocryptin, Ergometrin, Ergosin, Ergotamin. Ezek a toxinok főként az idegrendszert támadják. Továbbá gátolják az alpha és beta adrenerg receptorokat, csökkentik a prolaktint.

Fontos megemlíteni, hogy stimulálják a sima izomszövetet, drasztikusan csökkentik a vér áramlását és zsírnekrózist okoz.