Juhtenyésztés

Az egészséges és termékeny állatok tartásának sikerreceptje

Juhtenyésztés: a sikerrecept a termékenység javítására

A fiatalkori takarmányozás erősen befolyásolja a juhok termékenységét. A megnövekedett tápanyagbevitel és a jó egészségi állapot rendkívül fontos. Ez egyrészt magasabb ovulációs arányhoz és így ikervemhességhez, másrészt intenzívebb korábbi ivarzáshoz vezethet a laktáció után (KIRCHGESSNER 2004). A walesi Aberystwyth Egyetem (2019) új kutatási eredményei azt mutatják, hogy a jerketoklyók fiatalkori optimális testállapota óriási hatást gyakorol a termékenységre és az ellési eredményekre. A Crystalyx Extra Energy nyalható energiatakarmány pozitív hatása a test állapotára, a termékenységre és ásványianyag-ellátottságra ismételten beigazolódott.

juhtenyésztés juh

Juhtenyésztés: kísérleti eredmények

Az anyajuhok súlygyarapodása a kísérlet megkezdése előtt a vemhesség végéig

juhtenyésztés ellés

Míg a Crystalyxos csoport folyamatos súlynövekedést mutatott a vemhesség alatt az ellésig, addig a kontrollcsoport egyedeinek súlya stagnált a vemhesség középső és késői szakaszában. Az átlagos Crystalyx bevitel a teljes fázis alatt napi 31 g volt.

Ellési eredmények / termékenységi adatok

 

juhtenyésztés eredmény

Több ikerellés, több ellés = több bárány a Crystalyxos csoportban

 

Fókuszban a juhtenyésztés, következtetés

A jerketoklyók nagyobb súlygyarapodása az ikerellések megnövekedett számának ellenére egyértelműen a Crystalyx használat által kiváltott nagyobb energiafogyasztásnak köszönhető (magasabb takarmányfelvétel és konverzió). A kísérlet során mért jobb ellési arány megerősíti azt a jól ismer tényt, miszerint vemhesség előtti és alatti optimális energiaellátottság elengedhetetlen.

A lerövidült ellési időszak egységesebb állományokhoz is vezet, és pozitív hatással van a munkaszervezésre is.

 

Ha érdekel a termék, nézz körül a webshopban!

crystalyx takarmánykiegészítő