Aflatoxin tejben? Riadó!

Hadat üzenünk az aflatoxinnak

Aflatoxin tejben?

Jelenleg sok termelő számára okoz gondot az  Aflatoxin M1 szintje a tejben. Mennyiségét a tejben az határozza meg, hogy a tehén mennyi Aflatoxin B1-et vesz fel a takarmányból. A tehenek bélcsatornájából az AFB1 gyorsan felszívódik, és a májban történik meg a biotranszformációja AFM1-é. A feletetett takarmány maximális AFB1 szennyezettsége 5 ppb lehet, a tej AFM1 tartalma viszont 0,05 ppb, azaz 50 ppt.

Ezen toxin hatásai közül talán a legismertebb a karcinogén hatás, amely állatokat és embereket egyaránt érint. További káros következménye az immunrendszer-gyengülés, s ennek a negatív folyamatnak az eredménye, hogy az állatok – főleg a fiatal állatok – nagyon fogékonnyá válnak a kórokozókkal szemben, csökken a tejtermelés és romlik a takarmányfelvétel (étvágy) is.

Egy kis aflatoxin matematika

Szakértők szerint a takarmányból felvett AFB1 maximum 5%-a (Devegowda) transzformálódhat át a tejbe, míg mások csak 3%-ot (Vlu) írnak le. Széles körben alkalmazzák továbbá a következő képletet is a biotranszformáció kiszámítására:
AFM1 (ng/kg tej) = 10,95 + 0,787 * (X µg AFB1) X = AFB1 a napi takarmánybevitellel a takarmány aflatoxin szennyezettségéből számított érték.
Egy gyakorlati példán ezt a követkőképpen lehet alkalmazni:
Egy takarmányminta vizsgálata során az AFB1-ből a laboratórium 2 µg/kg-ot, azaz AFB1 2 ppb-t mutat ki. Így az AFB1 ppt-ben kifejezve 2000. Ekkor 3%-os biotranszformáció esetében a tejben megjelenne 60 ppt, míg 5%-os transzformációnál 100 ppt. A képlettel történő számítás esetében pedig 12,52 ppt. (Mindhárom számítási módnál a tehén 1 kg szárazanyagot fogyaszt el naponta.) Látható, hogy különböző kutatók más-más módszertana mennyire eltérő értékeket eredményez, a nagy bizonytalansági faktor az állatok eltérő immunstátuszának is köszönhető. Fontos feladatunk tehát az immunrendszer fokozott védelme és a megelőzés.

aflatoxin tejben toxinkötő

Mit tehet ebben az esetben a gazda?

Egy hatékony, széles spektrumú toxinkötővel csökkentheti a bevitt takarmányból az Aflatoxinnak a szervezetbe jutási lehetőségét. Ilyen esetben rendkívül fontos jelentőségű a toxinkötő hatékony, pontos, szakszerű és takarmánykeverővel (!) történő elkeverése az abraktakarmányban vagy a koncentrátumban/premixben!
A még kedvezőbb hatás eléréshez kihagyhatóak a takarmányból az Aflatoxinnal szennyezett alapanyagok, vagy csökkenthetők ezeknek a mennyisége, annak függvényében, hogy milyen lehetőségek állnak rendelkezésre.
A korábbi számítási példa az alábbiak szerint módosul toxinkötő használata esetén:
A 2000 ppt-ből megköt a toxinkötő kb. 90-95%-ot, de az egyszerűség kedvéért a számításban 92,5%-os értéket alkalmazunk. Ebben az esetben kb.150ppt AFB1 juthat be a szervezetbe, amelynek 5%-a biotranszformálódik AFM1-é. Ez 7,5 ppt jelent szárazanyag kilogrammonként. A tejelő tehenek azonban napi szinten elfogyaszthatnak kb. 20 kg szárazanyagot, ami 150 ppt szennyezettséget eredményezhet.