Hőstressz elleni védekezés gyógynövények segítségével

A klímaváltozás az állattenyésztésre is hatással van

A klímaváltozás az állattenyésztésre is hatással van

Bátran kijelenthetjük, hogy most már senki sem kételkedik a klímaváltozás okozta szélsőségek előfordulásában, látható jelei világszerte okoznak időjárási anomáliákat. Gyakoribb természeti katasztrófák, emelkedő átlaghőmérséklet és még sorolhatnánk. Hiú ábránd lenne azt gondolni, hogy ez az állattenyésztést elkerüli, a legtöbben már április derekán észlelik az első tüneteket (pl: szaporodásbiológia és a tejtermelés visszaesése), amit a szakmabeliek csak hőstressz néven emlegetnek. Ez az időszak október közepéig, végéig is eltart, de az okozott kár gyakorlatilag az egész éves teljesítményre rányomja a bélyegét. A hőstressz mértékének meghatározására a kutatók megállapítottak egy értéket, amelynek a THI nevet adták. Ez lényegében a levegő páratartalmának és a hőmérsékletének kifejezése számszerűsítve.

Számítsa ki kalkulátorunk segítségével telepe THI indexét!

A kalkulációhoz a csúszkák segítségével állítsa be a telepén mért értékeket.

Hőmérséklet

°C

Páratartalom

%

THI:

A THI értékek a következőket jelentik:

  1. 68-71 THI: enyhe hőstressz

Enyhe stressz esetén 5 nap után a táplálékbevitel kb. 10%-ot csökken, a termékenyülés romlik

  1. 72-79 THI: fokozott hőstressz

Fokozott stressz esetén a tejtermelés már látványosan csökken, a táplálékbevitel kb. 15%-kal és a születési súlyok, a tej immunglobulin szintje is csökken.

  1. 80-89 THI: súlyos hőstressz

Súlyos stressz esetén a rektális hőmérséklet növekszik, amelynek következtében a termékenyülés esélye jelentősen csökken, betegségek aránya nő, termelési mutatók romlanak.

  1. 90-98 THI: kritikus hőstressz

Kritikus stressz esetén a termékenyülés esélye már majdnem nulla, a tejtermelés nagyon jelentősen csökken (szarvasmarhák esetén akár 30-40%-kal is), súlygyarapodás és egyéb termelési mutatók szembetűnően romlanak. A betegségek aránya és az elhullás is megugrik.

  1. 99-es THI felett: bekövetkezhet a halál
hőstressz index