Toxinkötés mindenekfelett

Aflatoxin – ez most a kulcskérdés

E-magazin cikkünk az Aflatoxin kártételéről szóló videónk alapján készült, melyben Illés Róbert és Dr. Deák Konrád kollégáink részvételével mindent rögzítettünk, amit az Aflatoxinról érdemes tudni egy szarvasmarhatartónak. Ha a teljes videó érdekli -vagy csak most nincs kedve olvasni :) – nézze meg a teljes felvételt a képre kattintva!

Aflatoxin hullám: 2013 óta idén újra a nyakunkon

Sorra kapjuk a telefonokat, találkozunk bosszús gazdákkal. 2013 után idén ismét a nyakunkon egy “Aflatoxin hullám”, ami számos megyénkben okoz gondot a tejtermelő telepeken. Sokszor megnehezíti a tej értékesítését, komoly károkat vagy éppen extra költségeket okozva ezzel a gazdáknak. Videónkban részletezzük, mit is kell tudni az Aflatoxinról, milyen károkat tud okozni, mik a határértékek, hogyan számoljuk ki a tejbe biotranszformált értékét. Természetesen megoldást is javaslunk a semlegesítésére.

Aflatoxin toxinkötés
Aflatoxin Közép-Európában

Ha az Aflatoxin 50 ppt felett van a tejben, a tejipar nem veszi át! De mi értelme ezt megvárni?

A növény egyik alap védekezési formája a mikotoxin-kibocsátás, tehát ha külső behatás éri, ezzel védekezik. A gombák el- vagy túlszaporodása a növényt ért stressznek köszönhető, pl. hő, víz vagy parazita által keltett nyílt seb. Most ugyan az Aflatoxin a sláger, de nem szabad megfeledkezni az egyéb toxinokról sem, amelyek kártétele sok esetben jelentősebb és széles körűbb. A TMR-ben 2-10 ppb az  az átlagos aflatoxin határérték, ami már a tejben garantáltan 50 ppt feletti értéket mutat, és ezt már a tejipar nem veszi át. Az Aspergillus törzsek a száraz és kevésbé csapadékos (aszályos) nyarakon nyernek nagyobb teret, tehát a magas hőmérsékletet kifejezetten szeretik. 2021-ben a július és augusztus eleje száraz és nagyon meleg volt, ennek tudható be a magas szint. A Fumonizint termelő gombák szintén ezeket a körülményeket kedvelik, ezáltal ezek szintje is jelentősen határérték feletti a legtöbb gabonában (500 ppb).

Nem érdemes az állat szervezetére hagyni a piszkos melót

A bendőflóra ugyan képes részleges detoxifikációra, bár a ma használt, csúcsra járatott genetika már erre csak minimális szinten képes. Ezen felül sok esetben a lebontás mérgezőbb vegyületeket hoz létre, lásd Zearalenon esetében, ahol a metabolitja többszörösen mérgezőbb, mint az alapmolekula. Éppen ezért, nem biztos, hogy jó, ha az állati szervezetre hagyjuk a piszkos munkát, ezzel csak az egyéb biológiai folyamatok normál menetét nehezítjük.

Aflatoxin gabona tárolás

A rákkeltő Aflatoxin a májat is roncsolja

Sokan csak tárolási toxinként ismerik, de már a szántóföldön is megjelenik az Aflatoxin. Rákkeltő, erősen immundepresszív és roncsolja a májat, valamint a szaporodásbiológiára is negatívan hat. A többi toxin okozta koktélhatás még tovább rontja a helyzetet, kártételük kumuláltan hat az állati szervezetre.

Az Aflatoxin B1->M1 átalakulásával számos tanulmány foglalkozik, ezek 1-7% közi teszik a tejbe való átjutás mértékét. Ennek oka, hogy a vizsgált tanulmányok különböző telepeken lettek beállítva, különböző körülmények között. Volt, aki ,,jó” telepeken vizsgálta és volt, aki gyengébbeken, értve ezalatt az állatok általános egészségügyi státuszát és a menedzsmentet. A védekezésben egyértelmű álláspont, hogy készüljünk a legrosszabbra, és örüljünk, ha ennél jobban alakulnak végül a dolgok. Tehát védekezzünk úgy, hogy 7%-os biotranszformációval számolunk!

Aflatoxin kérődzők
Aflatoxin gabona

Az MMi.S győzelme az Aflatoxin felett a spanyol telepi kísérletben

Az IRTA által végeztet spanyol telepi kísérlet is egyértelműen alátámasztotta az MMi.S toxinkötő kimagasló eredményességét. A TMR-ben található 5ppb mértékű Aflatoxin szennyezés esetén az MMiS toxinkötő – 2,5 gramm/ttkg (55 gramm/állat/nap) adagolás mellett –  68%-kal csökkentette az Aflatoxin átjutását a tejbe és 76%-kal a vérbe. Vagyis azoknál az állatoknál, akik nem kaptak MMi.S toxinkötőt 80 ppt, akik kaptak azoknak pedig 25 ppt Aflatoxin M1 volt mérhető a tejben. Előbbit nem veszik át, utóbbit igen.

Aflatoxin telepi kísérlet
Aflatoxin spanyol telepi kísérlet

Agyag és alga a nyerő kombináció

Mint ahogy nem mindegy milyen autóval járunk, az sem mindegy, hogy milyen toxinkötőt használunk az Aflatoxin és egyéb mikotoxinok ellen. Van olyan, ami alig, vagy egyáltalán nem köt, van olyan, ami pedig akár 99%-ot. A megfelelő toxinkötő kiválasztása fontos feladat.

Az MMi.S montmorrilonit és Amadeite tartalma akár 99%-ot képes megkötni Aflatoxinból és az egyéb toxinok mindegyikét is magas hatékonysággal vezeti ki a bélrendszerből fizikálisan. Az agyagréteget közötti megfelelő távolságnak köszönhető a montmorrilonit képessége, de ebbe pl. a Don vagy a Fumonizin nem tud fizikailag bekötődni. Ne tévesszen meg senkit, nem minden agyagtípus képes ilyen magas szinten kötni!

Az MMi.S ezen felül Amadeitet is tartalmaz, amely az algarostokkal kitágított montmorilnonitnak köszönhetően képes a nagyobb molekulák megkötésére is, mint a DON vagy Fumonizin. A tengeri alga kivonat emellett segíti a regenerálódást és nagyon erős immunbooster hatású.

Aflatoxin agyagtípusok
Aflatoxin toxinkötés

AFLATOXIN KÉRDEZZ-FELELEK