Szarvasmarha takarmányozás kánikulában

Ádám Attila, az Inter Agrárium Kft. ágazatvezetőjének tapasztalata a ThermoPlus hőstressz elleni termékről

A nagy melegben az az állatok étvágya, tejtermelése és szárazanyag-felvétele is jócskán lecsökken

A szarvasmarha takarmányozás során a nagy meleggel is meg kell küzdenünk, a nyári időszak extra feladatokat ró a szakemberekre, a hőstressz állandó velejárója ennek az időszaknak.

Ádám Attilát, az Inter Agrárium Kft. ágazatvezetőjét kérdeztük a ThermoPlus elnevezésű hőstressz elleni termékünkkel kapcsolatos tapasztalatairól. A nagyecsedi telepen 1250 Holstein Fríz tehenet tartanak, plusz a szaporulatát, a teljes létszám kb. 2500 állatot tesz ki. Könnyűfém-szerkezetes felépítésű, növekvő almos, automata trágyakihúzó-rendszerrel, függesztett ventilációval rendelkező istállókban tartják az állományt. A növekvő almos rendszer miatt a nyári időszakban a külső hőmérséklettől még 2-3 fokkal melegebbet lehet mérni az istállókban és a hőmérséklet páratartalom index is magasabb. A hőség hatására az állatok étvágya, tejtermelése és szárazanyag-felvétele is minden évben jócskán lecsökken.

Hőstressz a szarvasmarha takarmányozás során: Napi 6-7 liter tejveszteség, spermaindex-növekedés, tehén kiesés

A szarvasmarha takarmányozás során, ahogy minden telepen az Inter Agrárium Kft-nél is, a nyári időszakban számos veszteséggel kell szembenézni. Már az első hőhullám megjelenésekor akár 6-7 literes napi, tehenenkénti tejveszteség is megjelenik, ami kb. 20%-os csökkenés. Megjelennek a szaporodásbiológiai problémák is, normál időszakban a spermaindex 2-2,5, ami a korábbi időszakban a ThermoPlus nélkül 4-5, akár 6-ra is emelkedett. A második, harmadik hőhullámnál már a tehén kiesésekkel is kell számolni.

szarvasmarha takarmányozás hőstressz felismerése

szarvasmarha takarmányozás kánikulában

„Voltak kétségeink, hogy vajon hogyan fog enni az állat…”

Attila elmondta, hogy legnagyobb kétségük a ThermoPlus kipróbálása során arra irányult, hogy vajon hogyan fog enni az állat. A szárazanyag-felvétellel nyaranta probléma volt. Minden évben azzal számoltak, hogy ebben a három, három és fél hónapban nagyon keveset fognak enni. „Elkezdtük használni a szert, a hőmérséklet az egekben, 40-41 C° és a visszahűlés sem volt jellemző, a napi középhőmérséklet nagyon magas volt. Ennek ellenére az állatok 90-95%-ban fel tudták venni a takarmányt, a korábbi időszak 50-60%-os felvételével szemben.  Ez azt jelentette számunkra, hogy a termék valóban azt a hatást fejti ki, amit ígértetek. Ennek hatására a tejveszteség is kevesebb lett, mint az előző években.”

szarvasmarha takarmányozás hőségben

…a korábban hőstressz ellen alkalmazott megoldások nem váltak be, de ez a termék hozta, amit kellett és amit ígértetek…”

A termék annak ellenére működött, hogy az első kipróbálás előtt több stresszfaktor is érte az állatokat: állományszintű költözés, több komponenst érintő receptúra-változtatás, állományszintű kitrágyázás. Az első hőhullám is megtette a hatását, mire bevezetésre került a ThermoPlus. A telepen már 7 literes tejveszteségnél jártak, amiről vissza tudtak jönni. Ez a veszteség a következő hőhullámokra 2-3 literre javult. A termék kipróbálása tavaly júliusban a melegebb, nehezebben szellőztethető istállókban történt, ezzel kvázi egy kontrollcsoportos adatsorhoz is jutottunk. Mivel a különbség nagyon szembetűnő volt, hamar megszületett a döntés: a felhasználást a teljes állományra kiterjesztik. Attila elmondta, hogy korábban hőstressz ellen alkalmazott megoldások nem váltak be, de ez a termék hozta, amit kellett, és beváltotta az ígéretet.

Mitől egyedi a ThermoPlus?

A ThermoPlus egyediségét a különleges, gyógynövényekből álló összetétel biztosítja, melynek hatásai:

  • a perifériás ereket is képes kitágítani és ezzel egy plusz hőleadási felületet biztosít, ezáltal az állatok komfortérzete is javul,
  • szabályozza a szívritmust,
  • fenntartja az étvágyat.

szarvasmarha takarmányozás kánikulában

szarvasmarha takarmányozás kánikulában

ThermoPlus hatása számokban: kb. 5 deci tej áráért 2,5 liter plusz tejet kaptunk, a tiszta nyereség 2 liter

A termék költsége naponta kb. 5 deci tej, ami napi plusz 2,5 liter tejet hoz, azaz a nyereség 2 liter, ha csak a tejtermelés okozta pozitív hatást nézzük. A szaporodásbiológiát tekintve a Thermoplus-szal a spermaindex csak 3,5-3,9-re emelkedett (korábban a hőstresszes időszakban ez 5-6). Nagyon fontos azonban a hőstressz utáni időszakra is gondolni, az állat csak akkor fog a nyár elteltével jól termelni, ha kondícióját megőrzi. Ennek alapvető feltétele, hogy a takarmányt folyamatosan felvegye. Gyakorlatilag nem úgy kell az őszi időszaknak indulnia, hogy az állatot fel kell készíteni 2 hónapon keresztül, hanem átvészeltük úgy a nyári forróságot, hogy nincs kondícióromlás, tehát alapot adunk annak, hogy minél előbb visszaálljon az eredeti tejtermelés. A korábbi években, illetve a kontrollcsoportban a szárazanyag-felvétel csökkenése miatt tehénkiesés is megfigyelhető volt, ami a termék használatával gyakorlatilag megszűnt, nem is kellett beszélni róla, így állategészségügyi szempontból is jótékony a hatása.

Köszönjük Ádám Attilának, hogy megosztotta velünk tapasztalatait és közreműködött a videó elkészítésében!

… kb. 5 deci tej áráért 2,5 l tejet nyertünk …

… a korábban hőstressz ellen alkalmazott megoldások nem váltak be, de ez a termék hozta, amit kellett és amit ígértetek …

… az állatok 90-95%-ban fel tudták venni a takarmányt, a korábbi időszak 50-60%-os felvételével szemben …

… tehénkiesés is megfigyelhető volt, ami a termék használatával gyakorlatilag megszűnt …