Szarvasmarha takarmányozás kánikulában

Ádám Attila, az Inter Agrárium Kft. ágazatvezetőjének tapasztalata az Axion ThermoPlus hőstressz elleni termékről

A nagy melegben az az állatok étvágya, tejtermelése és szárazanyag-felvétele is jócskán lecsökken

A szarvasmarha takarmányozás során a nagy meleggel is meg kell küzdenünk, a nyári időszak extra feladatokat ró a szakemberekre, a hőstressz állandó velejárója ennek az időszaknak.

Ádám Attilát, az Inter Agrárium Kft. ágazatvezetőjét kérdeztük az Axion ThermoPlus elnevezésű hőstressz elleni termékünkkel kapcsolatos tapasztalatairól. A nagyecsedi telepen 1250 Holstein Fríz tehenet tartanak, plusz a szaporulatát, a teljes létszám kb. 2500 állatot tesz ki. Könnyűfém-szerkezetes felépítésű, növekvő almos, automata trágyakihúzó-rendszerrel, függesztett ventilációval rendelkező istállókban tartják az állományt. A növekvő almos rendszer miatt a nyári időszakban a külső hőmérséklettől még 2-3 fokkal melegebbet lehet mérni az istállókban és a hőmérséklet páratartalom index is magasabb. A hőség hatására az állatok étvágya, tejtermelése és szárazanyag-felvétele is minden évben jócskán lecsökken.

Hőstressz a szarvasmarha takarmányozás során: Napi 6-7 liter tejveszteség, spermaindex-növekedés, tehén kiesés

A szarvasmarha takarmányozás során, ahogy minden telepen az Inter Agrárium Kft-nél is, a nyári időszakban számos veszteséggel kell szembenézni. Már az első hőhullám megjelenésekor akár 6-7 literes napi, tehenenkénti tejveszteség is megjelenik, ami kb. 20%-os csökkenés. Megjelennek a szaporodásbiológiai problémák is, normál időszakban a spermaindex 2-2,5, ami a korábbi időszakban az Axion ThermoPlus nélkül 4-5, akár 6-ra is emelkedett. A második, harmadik hőhullámnál már a tehén kiesésekkel is kell számolni.

szarvasmarha takarmányozás hőstressz felismerése
szarvasmarha takarmányozás kánikulában

„Voltak kétségeink, hogy vajon hogyan fog enni az állat…”

Attila elmondta, hogy legnagyobb kétségük az Axion ThermoPlus kipróbálása során arra irányult, hogy vajon hogyan fog enni az állat. A szárazanyag-felvétellel nyaranta probléma volt. Minden évben azzal számoltak, hogy ebben a három, három és fél hónapban nagyon keveset fognak enni. “Elkezdtük használni a szert, a hőmérséklet az egekben, 40-41 C° és a visszahűlés sem volt jellemző, a napi középhőmérséklet nagyon magas volt. Ennek ellenére az állatok 90-95%-ban fel tudták venni a takarmányt, a korábbi időszak 50-60%-os felvételével szemben.  Ez azt jelentette számunkra, hogy a termék valóban azt a hatást fejti ki, amit ígértetek. Ennek hatására a tejveszteség is kevesebb lett, mint az előző években.”

szarvasmarha takarmányozás hőségben

…a korábban hőstressz ellen alkalmazott megoldások nem váltak be, de ez a termék hozta, amit kellett és amit ígértetek…”

A termék annak ellenére működött, hogy az első kipróbálás előtt több stresszfaktor is érte az állatokat: állományszintű költözés, több komponenst érintő receptúra-változtatás, állományszintű kitrágyázás. Az első hőhullám is megtette a hatását, mire bevezetésre került az Axion ThermoPlus. A telepen már 7 literes tejveszteségnél jártak, amiről vissza tudtak jönni. Ez a veszteség a következő hőhullámokra 2-3 literre javult. A termék kipróbálása tavaly júliusban a melegebb, nehezebben szellőztethető istállókban történt, ezzel kvázi egy kontrollcsoportos adatsorhoz is jutottunk. Mivel a különbség nagyon szembetűnő volt, hamar megszületett a döntés: a felhasználást a teljes állományra kiterjesztik. Attila elmondta, hogy korábban hőstressz ellen alkalmazott megoldások nem váltak be, de ez a termék hozta, amit kellett, és beváltotta az ígéretet.

Mitől egyedi az Axion ThermoPlus?

Az Axion ThermoPlus egyediségét a különleges, gyógynövényekből álló összetétel biztosítja, melynek hatásai:

  • a perifériás ereket is képes kitágítani és ezzel egy plusz hőleadási felületet biztosít, ezáltal az állatok komfortérzete is javul,
  • szabályozza a szívritmust,
  • fenntartja az étvágyat.

szarvasmarha takarmányozás kánikulában
szarvasmarha takarmányozás kánikulában

Az Axion ThermoPlus hatása számokban: kb. 5 deci tej áráért 2,5 liter plusz tejet kaptunk, a tiszta nyereség 2 liter

A termék költsége naponta kb. 5 deci tej, ami napi plusz 2,5 liter tejet hoz, azaz a nyereség 2 liter, ha csak a tejtermelés okozta pozitív hatást nézzük. A szaporodásbiológiát tekintve az Axion Thermoplus-szal a spermaindex csak 3,5-3,9-re emelkedett (korábban a hőstresszes időszakban ez 5-6). Nagyon fontos azonban a hőstressz utáni időszakra is gondolni, az állat csak akkor fog a nyár elteltével jól termelni, ha kondícióját megőrzi. Ennek alapvető feltétele, hogy a takarmányt folyamatosan felvegye. Gyakorlatilag nem úgy kell az őszi időszaknak indulnia, hogy az állatot fel kell készíteni 2 hónapon keresztül, hanem átvészeltük úgy a nyári forróságot, hogy nincs kondícióromlás, tehát alapot adunk annak, hogy minél előbb visszaálljon az eredeti tejtermelés. A korábbi években, illetve a kontrollcsoportban a szárazanyag-felvétel csökkenése miatt tehénkiesés is megfigyelhető volt, ami a termék használatával gyakorlatilag megszűnt, nem is kellett beszélni róla, így állategészségügyi szempontból is jótékony a hatása.

Köszönjük Ádám Attilának, hogy megosztotta velünk tapasztalatait és közreműködött a videó elkészítésében!

… kb. 5 deci tej áráért 2,5 l tejet nyertünk …

… a korábban hőstressz ellen alkalmazott megoldások nem váltak be, de ez a termék hozta, amit kellett és amit ígértetek …

… az állatok 90-95%-ban fel tudták venni a takarmányt, a korábbi időszak 50-60%-os felvételével szemben …

… tehénkiesés is megfigyelhető volt, ami a termék használatával gyakorlatilag megszűnt …