Profittermelő ötletek

Szántóföldi növénytermesztés – őszi megoldások az Impavidus-tól

Szántóföldi növénytermesztés ősszel -profittermelő megoldások az Impavidus-tól

Az idei időjárás újabb kihívás elé állította a gazdákat, így sokakban felmerülhet a kérdés mit vessek, hogyan indítsam el a következő évem? A megnövekedett inputanyag (vetőmag, műtrágya és növényvédő szer) árak még inkább arra ösztönzik a termelőket, hogy minél racionálisabban/költséghatékonyabban tervezzék meg a következő időszakot. Mindannyian tudjuk hogy a növények egyik kardinális kérdése a kezdeti fejlődés és a gyökérnövekedés, különösen igaz ez az őszi vetésű kultúrákra.

Az első komolyabb pofon a gyomirtás

Az őszi kultúrákban (kalászos, káposztarepce) a fiatal növények számára az első „komolyabb pofon” a posztgyomirtás. Bármennyire is kíméli haszonnövényünket és fontos, hasznos, mégis egy stresszfaktor a fejlődés ezen szakaszában. Mit tehetünk, hogy csökkentsük a stresszfaktor hatását? Használjunk Agroptim Sunsetet! Nézzük, hogyan működik a gyakorlatban.

A növényeknek minden stresszhelyzetre van természetes válaszuk, ami védekező folyamatokat indít be, de nem mindegy számunkra, hogy ez a válasz milyen gyorsan következik be, és milyen mértékben tudja mozgósítani a növényünk ezeket a folyamatokat. Az Agroptim Sunset a szabadalmaztatott MIP (Mineral Inducer Process) technológiával előállított növény-aktív biostimuláns hatóanyag-tartalma segítségével növeli a növényünk védekező képességét.

A gyomirtással egy menetben kijuttatott Agroptim Sunset hatására a növényben megemelkedik a Ca szignál, ezáltal a növény hamarabb detoxikálja magát és rövidebb idő alatt képes visszatérni az optimális működési szintjéhez.

szántóföldi növénytermesztés
szántóföldi növénytermesztés

Szántóföldi növénytermesztés ősszel – Agroptim Sunsettel

Az Agroptim Sunset, a kezelés hatására nő a fotoszintézis aktivitása, ami által a növényünk több metabolitot termel. Ez pozitívan hat a gyökérnövekedésre és fejlődésre is. A több gyökér nem csak a talajban lévő tápanyagok felvételében játszik fontos szerepet, a növényünk ezáltal több gyökérnedvet állít elő, ami a talaj mikroorganizmusait táplálva feltárja az addig még nem felvehető formában lévő ásványi anyagokat, tápanyagokat. Erőteljesebb növekedést, nagyobb, mély gyökérzetet biztosít a növénynek. Repce esetében 8-12%-kal nőtt a gyökérátmérő, kalászosokban (búza) 10-14%-kal volt magasabb a bokrosodási mutatószám az Agroptim Sunset őszi használatával a kontroll területhez képest.

Az őszi technológia során mikroelempótlásban, vagy ha repce esetében regulátorozást is tervezünk használni, akkor is segít az Agroptim Sunset. Az Agroptim Sunsettel együtt kijuttatott hatóanyagok az intenzívebb anyagcsere hatására jobban hasznosulnak, illetve hatásukat jobban fejtik ki. Továbbá a széles mikroelem-tartalomnak köszönhetően növényünk nem fog szenvedni a Liebig féle minimum törvényben megfogalmazott hatásoktól, miszerint a legkisebb rendelkezésre álló erőforrások határozzák meg a maximális teljesítményt.

A fotoszintézis inzenzitásának növelése: Hogyan?

Stressz hatásakor a sejtanyagcsere optimális fenntartása

A cukrok bioszintézisének fokozása: Hogyan?

Fotoszintetikus aktivitás fenntartása

A gyökérfejlődés fokozása: Hogyan?

Minél több cukor szállítása a gyökérhez

A tápanyagfelvétel javítása: Hogyan?

Jobb gyökérfejlődés,  és több cukor-/ásványiagyag-csere a talaj mikroorganizmusaival

Magasabb hozam és jobb minőség betakarításkor

Mi is az az AGROPTIM SUNSET?

Egy specifikus ásványi anyagokat tartalmazó lombfelületen keresztül ható biostimulátor, mely optimalizálja a növények kezdeti fejődését és a terméskomponensek beépülését. Serkenti a növény gyökérfejlődését és növeli a fotoszintézist. Mindemellett erősíti a növény ellenálló képességét és felgyorsítja a sejt méregtelenítését. A termék kompatibilis a legtöbb növényvédő termékkel és lombtrágyával, ezért gombaölő-, rovarölő – és akár gyomirtó szerekkel egy menetben is kijuttatható. A termék használata jelentős gyökérnövekedést eredményez, mely a növény tápanyag hasznosítását is magasabb szintre emeli, kalászos gabonák bokrosodását is elősegíti.

Szántóföldi növénytermesztés

Látványos eredmények Agroptim Sunset kezelés hatására

Őszi káposztarepcében 2021. őszén szigetbecsei partnerük 2liter/ha dózisban alkalmazta az AGROPTIM SUNSETet, mely hatására a tavaszi területszemle alkalmával jelentős gyökérnövekedést tapasztaltunk (lásd fénykép), a betakarításkor mintegy 10% terméstöbbletet eredményezett a termék használata.

Kezeletlen kontroll vs AGROPTIM SUNSET őszi káposztarepcében /Szigetbecse/

szántóföldi növénytermesztés gyökérjelődés

Őszi kalászos gabona gyomirtás alkalmával az AGROPTIM SUNSET használatával csökkenteni tudjuk a növényre gyakorolt kémiai stresszt és elősegítjük a gyökérzet fejlődését valamint a fotoszintézis aktivitását. Természetesen, a termék használható más kultúrákban is, akár a gyomirtás okozta stressz mérséklésére, valamint a gyökérnövekedés és a fotoszintézis serkentésére.

szántóföldi növénytermesztés durumbúza

Hódmezővásárhelyi partnerünk szójában tette próbára az AGROPTIM SUNSETet, az elért eredményt mutatja az alábbi fénykép.

szántóföldi növénytermeztés szója

Vontatott a kelés a szántóföldi növénytermesztés során?

Sokakban felmerülhet a kérdés, mit tegyek az egyenetlenül kikelt őszi vetésemmel?

Szerencsére van megoldás, hogy egyöntetű homogén állományt engedjünk a télbe. A vontatott kelés sok tényező függvénye lehet (kevés csapadék, hűvös időjárás stb.) és ha nem kezdünk semmit a probléma kezelésére a terméseredményeinket kockáztatjuk. Erre a problémára szeretnénk megoldást nyújtani az ALGOMEL PUSH termékünkkel.

Mi is az az ALGOMEL PUSH?

Az ALGOMEL PUSH tengeri vörös makroalga alapú biostimulátor. Az algás termékek közül kiemelkedő, mivel a vörös makroalga tartozik rendszertanilag ugyanabba a csoportba ahova a szántóföldön termesztett növényeink, ezért a növények számára kevesebb energiabefektetéssel jár a benne lévő anyagok beépítése a saját szervezetébe más algás termékekhez viszonyítva. Az ALGOMEL PUSH-t sikeresen tudjuk alkalmazni mind az egyenetlenül kikelt vetéseinkben, mind a vegetáció során.

Az elmúlt években számos partnerünknek tudtunk segíteni az ALGOMEL PUSH termékkel az egyöntetű, homogén állomány kialakításában, valamint a vegetáció során alkalmazva jelentős termésnövekedés elérésében. A termék levélpermetként juttatható ki gomba- és rovarölő szerekkel keverhető, dózisa 2liter/ha. Ökológiai gazdálkodásban is használható.

Szántóföldi növénytermesztés

Látványos eredmények az Algomel Push kezelés hatására

Hódmezővásárhelyi partnerünknél egyenetlen kelésű őszi káposztarepce Algomel Push kezelés hatására

szántóföldi növénytermesztés vontatott kelés

Gyenge, egyenetlen kelés után ALGOMEL PUSH-sal kezelt őszi káposztarepce (Szigetbecse)

szántóföldi növénytermesztés

Nitrogén utánpótlás nélkül szinte lehetetlen az eredményes termelés

Mindannyian tudjuk, hogy nitrogén utánpótlás nélkül szinte lehetetlen az eredményes termelés a mai mezőgazdaságban. Az elmúlt időszakban hihetetlen mértékű áremelkedést tapasztalhattunk a nitrogéntartalmú műtrágyák árában, ami a termelési költségek növekedését is magával rántotta. Ezen felül kérdésessé vált a rendelkezésre álló készletek mértéke is. Bár sok termelő kénytelen volt a megnövekedett árakon beszerezni a fejtrágyázáshoz szükséges nitrogén műtrágyát, sokan kezdtek alternatív megoldások után kitekinteni, hogyan tudnák ár-érték arányban gazdaságosabban megoldani a nitrogén utánpótlást. A termelők számára nem újdonság a folyékony nitrogénműtrágyák használata, sok terméket találunk a hazai piacon is ezekből a termékekből. Azonban nem mindegy, hogy a tápanyagot a talajon vagy a növény lombfelületén keresztül szeretnénk kijuttatni. Nyilván mindkét módszernek megvan a tábora, illetve az előnye és hátránya a gazdálkodók szerint.

Termékünk a MULTI-N egy lombon keresztül hasznosuló nitrogén tápanyag utánpótlásra alkalmazható termék.

Milyen termék is pontosan a MULTI-N?

Egyedi összetételű magas hasznosulással rendelkező folyékony nitrogén lombtrágya, mely tartalmazza a növények számára szükséges összes nitrogén formát, valamint kiváló biológiai kén forrás a növények számára.

A MULTI-N segít mind a termésmennyiség, mind a beltartalmi értékek növekedésében, számos fenológiai szakaszban kijuttatható, ezért ideális választás lehet a gazdálkodók számára a növény számára szükséges nitrogén utánpótlásra.