Sárgul az árpa, de mitől?

Sárgul már…, sárgul már

Az idei évben is mindig feltűnik a gazda szemének a sárguló árpák látványa, különösen, ha egymás mellett van búza és árpa vetve, nagyon eltér a két növény színe, habitusa.

Mitől sárgul az őszi árpa?

Az árpa vetéseknél (különösen a korai vetésekre igaz) sokszor találkozunk az idei évben fejlett állományokkal. Sokszor ősszel lisztharmat és hálózatos levélfoltosság volt tapasztalható, melyek az alsó levélszinteken mutatnak elváltozásokat, akár teljes levélelhalást. A hótakaró hiányában a fagyos nappalok és éjszakák sem kímélték az állományokat, és a fagyások okozta levélelhalás is látványos. Közben voltak olyan hetek, amikor a levegő hőmérséklete jóval meghaladta az ilyenkor jellemző értékeket, tavasz volt a télben. A növények elkezdtek éledezni, de mivel a talaj még hideg volt, a talajélet és a gyökéren keresztüli tápanyagfelvétel konvergál/konvergált a nullához. Ettől a növényeink akár relatív nitrogénhiányban is szenvedhetnek, melynek szintén egyik jele a levélsárgulás.

Sárgul az árpa

Mi a megoldás a sárguló árpára?

A tavaszi fejtrágyák kijuttatása után (attól függően milyen típusú műtrágyát juttatunk ki) időbe telik, míg a növényeink hozzájutnak a gyökéren keresztül felvehető nitrogénformához. Ezért javasoljuk tavasszal (fagymentes napok, éjszakák elmúltával) az árpa és őszi vetésű kultúrák tavasz indítására Multi N készítményünket. A Multi N magas nitrogén és kén alapú lombtrágya. A Multi N-ben jelen lévő három nitrogén forma – a nitrát forma gyors, az ammónia és amid nitrogén forma elnyújtott hatást biztosít- kellő nitrogénhez juttatja a növényt, amíg a gyökéren keresztül is optimálisan tud nitrogénhez jutni a talajon keresztül, az egyedi vivőanyag pedig a gyors felszívódást biztosítja. A magas kéntartalom tioszulfát formában van jelen, mely a növény számára a legjobban felvehető kénforrást biztosítja, ami fontos a fehérjeszintézis során. A Multi N egyedi nitrogén, kén és szabadalmaztatott segédanyagok kombinációja révén a legjobb választás a levélen keresztüli nitrogén- és kénpótlásra. A Multi N-t nemcsak tavasszal, hanem az egész vegetáció során nagy biztonsággal használhatjuk kombinálva a növényvédelmi beavatkozásokkal. Ha kérdése van, forduljon bizalommal szaktanácsadóinkhoz a termék alkalmazásával kapcsolatban.