Biostimulátorok a jövő megoldásai

Robbantson Explorerrel!

Az idei évben tapasztalható időjárási viszonyok és megemelkedett műtrágya és inputanyag árak mellett mind nagyobb jelentősége van a hatékony tápanyag- gazdálkodásnak és a biztonságosabb termelésnek. Talajaink természetes tápanyag-szolgáltató képességét is a lehető legjobban kell kihasználnunk. A talajvizsgálati eredmények alapján tudjuk megmondani, hogy talajainkban mekkora mennyiségű ásványi anyag, makro-, mezo- és mikroelem áll rendelkezésre a felső 30 cm-ben), ami alapja a megfelelő tápanyag-gazdálkodási tervnek. De ezeket az anyagokat a termesztett növényeinknek fel is kell venniük a gyökereiken keresztül. Azt sem hagyhatjuk figyelmen kívül, hogy egyes ásványi anyagok a talaj típusától, állapotától (jó talajélet) függően eltérő mértékben lekötődnek, vagy az agrotechnika miatt olyan mélységbe kerülnek, ahova a növény gyökérzete nem ér el, tehát nem is tudja felvenni. Továbbá az egyes elemek gyökértől való távolsága is befolyásolja a felvehetőséget, amit a jobb oldali ábra szemléltet.

biostimulátorok gyökér ábra

 Szilárd biostimulátorok gyökérfejlődésre? Érdemes Explorert használni!

Az erőteljes gyökérzettel javul a tápanyagfelvétel, és a talajéletre is kedvező hatással van, hiszen a növények által termelt metabolitok a gyökér környezetében élő mikroorganizmusokra is kedvező hatással van. Továbbá segít átvészelni a környezeti hatások okozta stresszt, növényeink „biztos lábakon” állnak majd. Az erős gyökérzet kialakításához nyújt segítséget az Explorer, mely egy pelletált rizoszféra biostimulátor, és még ökológiai gazdálkodásban is felhasználható (Explorer S10).

 Biostimulátorok a gyakorlatban: példák az Explorer eredményekről kukoricában

Tudjuk, ez így leírva nagyon egyszerű, de nézzük meg mit tudott az Explorer a gyakorlatban! Somogy megyében kukoricában került kijuttatásra vetéssel egy menetben, a tábla kontroll része prémium starter műtrágyát kapott 150 kg/ha dózissal, az Explorer S10 100 illetve 150 kg/ha dózissal került kijuttatásra.

A kép vetés után 2 héttel készült bal oldalán 150 kg/ha prémium starter, majd 100 kg/ha és 150kg/ha Explorer S10. Mikor a képeket átküldtük partnerünknek először nem hitte a jelentős különbséget, ezért ő is szemlézett egyet…

Biostimulátorok kukoricában

…így az alábbi képen kedves vásárlónk által kiásott növények szerepelnek 4 nappal az első mintavétel után, balra 150 kg/ha prémium starter műtrágya, jobbra 150 kg/ha Explorer S10 biostimulátor.

biostimulátorok kukoricában

A következő mintavételezést már közösen végeztük 16 nappal később, a gyökerek és növények fejlettségében továbbra is megmaradt a különbség. Balról jobbra haladva 150 kg, 100 kg Explorer S10 és 150 kg/ha prémium starter.

biostimulátorok kukoricában

Explorer eredmények napraforgóban

A sormintát követve napraforgóban is megismételtük a beállítást, itt a kontroll terület kapta a 150 kg/ha prémium startert és a tábla másik része kapott 150 kg/ha Explorer S10 gyökér biostimulátort.

A jobboldali növény volt a szerencsés Explorer felhasználó, a kép vetést követő 2. héten készült.

biostimulátorok napraforgóban

Négy napra rá a termelőnk által készített kép, Explorer S10 vs. prémium starter.

biostimulátorok napraforgó

Május végén készült képen is erősebb gyökér az Explorer S10-el vetett jobb oldali növényen.

biostimulátorok napraforgó