Talajjavítás a természet erejével

Egy nagy lépéssel közelebb az EU Green Deal 2030 irányelvekhez

Talajjavítás a sürgető igény – nyereségesség és EU Green Deal

A növénytermesztésben dolgozó szakemberek számára napjainkban nagy kihívást jelentenek a talaj biológiai működésének diszfunkcionális zavarai, tünetei:

 • repedezett, homokos, tömörödött talaj,
 • pangó víz (a vízbefogadó képesség romlása),
 • erózió,
 • aszályérzékenység,
 • rossz szervesanyag-összetétel, korlátozott szervesanyag-tartalom
 • nem megfelelő C/N arány.

A legfrissebb felmérések szerint a magyarországi talajok 40%-a erősen erodált. Az egyre inkább kimerülő talajok ellenére az csak természetes, hogy a felsővezetés/tulajdonos felől fokozott a profittermelő képesség megtartására, sőt növelésére irányuló nyomás.

Erre pedig már csak hab a tortán az európai fenntartható gazdaságot célzó EU Green Deal  vagy Európai zöld megállapodásként is emlegetett elvárássorozat, miszerint 2030-ra

 • 50%-kal kell csökkenteni a növényvédő vegyszerek használatát,
 • 50%-kal kell csökkenteni a fokozottan veszélyes növényvédő szerek használatát,
 • legalább 50%-kal kell csökkenteni a tápanyagvesztést, egyidejűleg biztosítani, hogy a talaj nem veszt termőképességéből,
 • legalább 20%-kal kell csökkenteni a műtrágyák használatát
 • elérni, hogy a mezőgazdasági területek 25%-án biogazdálkodás valósuljon meg.

Aggodalomra azonban semmi ok, az IMPAVIDUS leveszi válláról ezeket a terheket! Magyarországon kizárólag általunk forgalmazott Neosol elnevezésű talajjavító termék ugyanis valamennyi problémára megoldással szolgál.

Ha szeretné felmérni, hogy talaja milyen mértékű biológiai rendellenességekkel néz szembe, kattintson a talajértékelésre és pontos képet kap a talajállapotról!

talajértékelés
Neosol talajjavítás

Repedezett talaj

Talajjavítás repedezett talaj

Tömörödött talaj

Talajjavítás tömörödött talaj

Pangó víz

Talajjavítás pangó víz

Erózió

Talajjavítás erózió

Aszályérzékenység

Talajjavítás aszályérzékenység

A szerves anyagok rossz összetétele

Talajjavítás rossz szerves anyag összetétel

Talajjavítás a természet erejével

Mi is az a Neosol?

A humuszképzés alapjaként a talajélet enzimatikus működését segítő, azt serkentő, nyomelemekben gazdag MIP soil speciális kiegyensúlyozott összetételű ásványi anyag komplex, a talaj mikrobiótáját éltető növényi biopolimerrel és tengeri zöldalga eredetű poliszachariddal, valamint mindezek működését elősegítő vivőanyag karbonátokkal. A speciális koncentrált dózisú ásványi anyagok azonnal elérhetővé, felvehetővé válnak a talaj mikroflórája számára, nem tartalmaz nehézfémeket és hozzáadott mikroorganizmusokat.

Hogyan működik?

A Neosol kiválóan alakítja optimálissá a talaj fizikai, kémiai és mikrobiológiai tulajdonságait. A megnövekedett biológiai aktivitás révén, mind a talaj szerkezete, mind a talajélet szignifikánsan javul. Így a fenntarthatóan megnövelt szervesanyag-képződés során biológiai diverzitást megőrzően több mikrobiális biomassza, a természetes humuszképződési folyamat feljavításaként agyag-humusz-komplex jön létre, a talaj termékenysége növekszik.

Kísérleti eredmények

A Neosol  működését számos európai országban tesztelték nagy sikerrel, Magyarországon 10 éve folynak kísérletek a Debreceni Egyetem Agrár Kutatóintézetek és Tangazdaság, Karcagi Kutatóintézetében.

Az alábbi két kép még a laikusok számára is jól szemlélteti a Neosol pozitív hatásait. A kontroll talajokon műtrágya került felhasználásra.

1. kisebb humuszréteg
2. gyenge talajélet
3. mikrobiális biomassza
4. több gilisztajárat

Talajjavítás Neosol

1. tömörödött talaj
2. nincs porozitás
3.megnövekedett humuszréteg
4. jobb talajszerkezet

Talajjavítás Neosol

Alternatív megoldások? Versenytársak?

Az IMPAVIDUS-nál a kezdetektől fogva arra törekedtünk, hogy a versenytársaknál és alternatív megoldásoknál hatékonyabb, jövedelmezőbb, kizárólag természetes és innovatív megoldásokat honosítsunk meg a magyar piacon. A Neosol tekintetében igazából az alternatív megoldások széles tárházát vizsgáltuk meg. Íme az eredmény:

 • Hozzáadott, külső talajbaktériumok:  A Neosol használata nem jár biológiai kockázattal, a külső baktériumokat a talajba juttató készítmények alternatívájaként a talaj természetes baktériumflórájának teremt hosszú távon is fenntartható kedvező életfeltételeket.
 • Kijuttatott szerves anyagok: használata optimalizálható és hatékonysága javítható, hiszen Neosol alkalmazás hatására a talaj tápanyagfelvétele javul, a magasabb biohasznosulás által alkalmazása optimalizálható, összehangolható.
 • Meszező anyagok: természetes mészkő használat minimalizálható, akár elhagyható az optimális talaj pH, talajélet eléréséig a Neosol használatával.
 • Mechanikai talajlazítás: átmeneti, fizikai korlátos megoldást nyújthat, jelentős mértékben csökkenthető, részben kiváltható, illetve Neosol használatával hatékonysága növelhető.
 • Talajtakaró növények: Neosol használatával a kiváló talajélet elérésével működtethető igazán hatékonyan, eredményesen a céljának megfelelően.
Talajjavítás alternatívák
Neosol felhasználás

Mikor használjuk a Neosolt?

 • Tavasszal, vetés előtt
 • Aratás után júliustól novemberig

Fontos, hogy a talaj felső 10 centiméterének hőmérséklete nem lehet alacsonyabb 8C°-nál.

Műtrágyaszóróval könnyen kijuttatható, pormentes pellet, homogén szóráskép. Felhasználandó mennyiség minimum 110kg/ha, a talaj minőségétől függően. 4 éven belül legalább 2 kezelés szükséges, de az ideális a 3 kezelés 4 éven belül.

Hogyan maximalizáljuk a Neosol hatását?

  Ne feledkezzünk meg a szerves anyag visszapótlásról:

  • szalma és növényi szármaradványok,
  • zöld trágya és takarónövények,
  • állati trágya és más komposzt.

  A PKMg trágyázást igazítsa a talajvizsgálat eredményéhez!