Az óra csörög vagy a tehén bőg?

Ébresztő! Toxinkötő!

Hahó, ébresztő!

Az egyetemi éveim elején egy reggel a gyakorlati telepen…

… a szállásunk mellett volt az ellető és egy hajnali órán az egyik tehén elkezdett bőgni, hogy jelezze, ő most elleni fog. Persze, én meg azt hittem, hogy az órám csörög és próbáltam még 5 percet nyerni, hogy ne kelljen felkelni… De most: hahó, ébresztő mindenkinek!

Rég volt már az előző történet, sőt az sem ma volt, amikor a padot koptattam. A tavalyi ősz viszont nem volt olyan rég, mikor ki-ki eltette és megkezdte a betárolt takarmányok etetését. A takarmányos cégek  miután bevizsgáltatták a mikotoxinok szintjét a takarmányban, rájöttek, hogy magas. Majd megjelentek a fényesebbnél-fényesebb toxinkötő hirdetések és ígéretek az újságokban. Persze, sokan azt gondolják, hogy az a DON és FUMONISIN érték, amit a marhái a takarmánnyal megesznek nap mint nap, az nem probléma, minden rendben van. Én viszont megmutatnám, hogy az elmúlt években milyen átlagértékek jöttek ki.

Toxinkötő szarvasmarha

A Trichotecén család a fő haramia

A fenti diagramon tisztán látszik, hogy a fő problémát a Trichotecén család (és abból is a DON), valamint a FUMONISIN toxin okozza. (Bízom benne, hogy Ön nem az Aflatoxinra gondolt, mikor ezeket a sorokat olvasta, mert annak az értéke ott van lent a nullához közel.)
Lássunk néhány gondot ízelítőül, amit a DON és Trichotecén testvérei tudnak okozni:
  • lágy bélsár,
  • emésztési zavarok,
  • rosszabbul emésztett takarmány (a mikotoxinok roncsolják a bélhámszövet sejtjeit is).

Továbbá az optimalizált recept elvárásától elmarad a tejtermelés, emelkedik a szomatikus sejtszám, gyengébb lesz a vemhesülés, romlanak szaporodásbiológiai értékek, lábvég problémák jelennek meg, stb.

toxinkötő

A másik gengszter: a FUMONISIN

A másik „gengszter”, a FUMONISIN pedig gátolja a szervezet természetes helyreállító folyamatait.
Több köhögős állat, főleg a borjaknál tűnik fel könnyen. A májproblémák, amik a laktáció elején okoznak zavarokat, szintén rontják a tejtermelést. Erősen rontja az immunrendszer védekezőképességét, azaz néha átszalad az állományon valami kórokozó, stb-stb…

Olyan tüneteket talált, ami az Ön telepén és az Ön állataival is előfordul?

Akkor Önnél is ott is csörög már az ébresztő óra vagy bőg a tehén!?!?!

Ideje ébredni és elgondolkodni a megoldáson! A megoldás neve MMi.S, a toxinkötő.

Ez a termék már több mint 10 éve stabilan bizonyít a magyar piacon! Eddig is megoldottunk ilyen gondokat, most is megoldjuk és ezek után is meg fogjuk oldani.

A mi célunk Ön és állatai nyugalma! A kulcsszó pedig MMi.S!

Baráti üdvözlettel:
Robi az IMPAVIDUS-tól