Tejminőség

A laktáció kezdetének támogatása Feedstim Dairy-vel

Tejminőség javítása és hozamfokozás: megoldás a sejtszintű védelemre

Ha fontos az ellés körüli időszak, a laktáció kezdetének támogatása és a perzisztencia, szeretnénk segíteni a méh gyorsabb involúcióját, a sejtregenerációt, az állat jólétét, javítanánk a tejminőségen és maximálisan kiszolgálnánk a tejtermelés és a sokszorozódott táplálóanyag igényeket, a FeedStim Dairy takarmánykiegészítő kiváló megoldás lehet.

Az állatok csak a genetikai potenciáljuk 60-70 %-át használják ki, ezért fontos, hogy minél jobban segítsük, támogassuk az ellenálló képességüket a környezeti tényezőkkel szemben, amiatt, hogy növelni, maximalizálni tudjuk a termelési szintet. A következményei nem csak a tejhozam növekedésében, hanem a tejminőség és az állatok általános állapotának javulásában is, a hasznos élettartam növelésében jelentkezik. A termék e hatásai miatt válik profitábilissá.

A laktáció első 2 hónapja kulcsfontosságú a tejminőség szempontjából is

A FeedStim Dairy alapját és szükségességét a nagy tejtermelésű tehenek ellés körüli időszaka, mint stresszforrás és annak következményei adták. A laktáció első 2 hónapja a legkockázatosabb hónapoknak számítanak az állat egészsége szempontjából, itt kerül ki a selejt tehenek akár 25 %-a. Fontos, hogy  megnövekedett táplálóanyag-igényekkel rendelkező állatunkat ki tudjuk szolgálni, támogassuk a regenerálódást és a gyors méh involúciót. Így érhetjük el a leghamarabbi optimális termelést és egészségi állapotot.

A tejtermelés csúcsa napi 50-60 liter

Ezek mind befolyásolják a tejtermelést, a termékenységet és az állatok selejtezését. Azonban ha az állatok genetikai potenciálját ki akarjuk használni, nem elég a többször elletteknél figyelnünk erre, már az előhasi teheneknél sem szabad elhanyagolni. Ha az első laktációjánál nem hozzuk ki belőle a maximumot, későbbi laktációkból se tudjuk. Jelenleg a holstein-fríz szarvasmarhák képesek termelésük csúcsán akár napi 50-60 liter tejtermelésre. Ennek azonban a nagy mértékű termelésnek és az erre való szelekciónak az egyik következménye, hogy egyre inkább hajlamosak a tehenek a tőgygyulladásra, klinikai mastitis-re.

Scutellaria baicalensis, már önmagában is hatékony hatóanyag

A termék fő hatóanyaga a Scuteria Baicalensis vagyis bajkáli csucsóka (másnéven kínai sisakvirág) kivonat az emberi gyógyszeriparban is használt anyag. Kedvező hatásait az állatoknál is kihasználhatjuk: sejtvédelem, oxidatív stressz elleni fegyver és gyulladáscsökkentés. Ha sejtszinten vizsgáljuk, stimulálja az Nrf2-t, mint sejt védelmi aktivátort. Segíti az antioxidáns rendszert, növeli a sejtelhalás elleni védelmet, segíti a detoxifikációt és a sejtszaporodást, ami által gyulladáscsökkentő hatást érünk el és segítjük a sejtek regenerációját, újraépülését. Stimulálja a kataláz enzimet is, ami csökkenti a ROS (reduktív oxidatív stressz) kialakulását, termelődését, ezáltal biztosít egy hosszú távú antioxidáns hatást. A FeedStim Dairy az egész szervezetre hat, de főleg a nagy terhelésnek kitett tőgyre, a tőgy sejtjeinek megújulására, regenerációjára. Az említett sejtszintű védelemnek köszönhetően jobb a perzisztencia, a tőgy kosársejtjeit aktivizálja, az elhalt sejteket pedig alacsonyan tartja, amelyek a magas szomatikus sejtszámot okozhatják.

Feedstim Diary összetétel

C-vitamin, szőlőmag és zöld tea kivonat

Emellett pedig a legjobb antioxidánsok szerepelnek még a termékben. Oxidatív stressznek a szervezetben stressz hatására felgyülemlett szabad gyököket nevezzük, amelyek ellen nincs jelen elegendő antioxidáns a szervezetben, ezáltal károsodnak a sejtek és szövetek. Kiváló antioxidánsnak számítanak bizonyos vitaminok, flavonoidok, mint a szőlőmag és zöld tea kivonat és egyes enzimek, mint a kataláz enzim is. A termékben megtalálható C-vitamin hatása is már sokszorosan bizonyított. Sejtszinten növeli az ellenálló-képességet és csökkenti azok áteresztő-képességét. Ami a tőgy kosársejtjeinél különösen fontos, hogy elkerüljük a patogén baktériumok bejutását. A C-vitamin ráadásul bendővédett formában található meg az FeedStim Dairy-ben.

A cikkünk az ajánlások után folytatódik.