Terméktapasztalat napraforgó növényi kultúrában

Proact és Explorer S10 használata Tamásiban

Az idei évben Tolna vármegyében próbálta ki napraforgó technológiánkat partnerünk.
A közel 9 ha-os táblán a kukorica elővetemény szárát szántással aláforgatták, ezt követően a talajt zárták.
A tavaszi magágykészítést megelőzően 200 kg/ha nitrogén tartalmú műtrágya (MAS) lett bedolgozva.
A vetés április 27-én történt. Vetéssel egy menetben 150 kg/ha Explorer S10 starterműtrágyát juttattak ki.

A terület sem ősszel, sem tavasszal egyéb műtrágyát nem kapott,
ezért használtuk az Explorer S10 startert, hogy a nagyobb és erősebb gyökérzettel vegyük fel a talajban nehezen, vagy kötött formában lévő makro- és mikroelemeket.

Az erőteljes gyökérzettel javul a tápanyagfelvétel, és a talajéletre is kedvező hatással van, hiszen a növények által termelt metabolitok a gyökér környezetében élő mikroorganizmusokra is kedvező hatással van.

Továbbá az erőteljes gyökérzet segít átvészelni a környezeti hatások okozta stresszt, növényeink „biztos lábakon” állnak majd.
Ennek kialakításához nyújt segítséget az Explorer termékcsalád, egy pelletált rizoszféra biostimulátor, mely ökológiai gazdálkodásban is felhasználható (Explorer S10).
Az Explorer S10 alkalmazásával 30% plusz gyökértömeget képes fejleszteni a növény azonos mennyiségű DAP használatához képest.

A preemergens gyomirtást követően a jelentős fenyércirok megjelenése miatt egy szelektív egyszikű gyomirtót kellett posztemergensen kijuttatni.

A tábla 63 000 db/ha kaszattal került elvetésre (magas olajsavas Express-toleráns hibridet vetettek), a vetést követően egyenletesen és gyorsan fejlődött az állomány.
A technológia további részében 6-8 levélpárnál került sor az első gombaölős kezelésre, amikor még szántóföldi permetezővel bele lehetett menni az állományba.

Ezzel a kezeléssel egy menetben került kijuttatásra 1 l/ha 140g/l bórtartalmú lombtrágya és 1l/ha Algomel Proact makroalgás biostimulátor.
Az Algomel Proact-ban karragén, fitohormonok, ozmoprotektor, aminosavak, ásványi anyagok és antioxidánsok találhatóak.

Fogalomtár:

Karragén

Kizárólag a vörös makroalga tartalmaz karragént (tengeri szulfatált poliszacharidok). Stimulálja a növény növekedését (fotoszintézis, sejtosztódás), előmozdítja a stresszel szembeni ellenálló képességet (a természetes védekezést indítja be), és másodlagos gombaölő hatással rendelkezik.

Fitohormonok

A tengeri vörös makroalga fitohormonjai megegyeznek a növényével, így stimulálják azt, gyökérfejlődést és a növekedést serkentik, az adott fejlődési stádiumban erősítik a növényt.

Ozmoprotektorok

A vörös makroalga annak érdekében, hogy túlélje az óceán magas sótartalmát, számos ozmoprotektor molekulát termel. Ezek a molekulák növelik az ozmotikus nyomást a növényi sejtekben annak érdekében, hogy elkerüljék a sejt vízvesztését. Ugyanígy csökkentik a sejt vízkristályosodási pontját, hogy elkerüljék a sejt szétrobbanását és a növény elpusztulását fagy esetén, védik a növényt a kiszáradástól, a faggyal szemben.

Ásványi anyagok

A vörös makroalga közel 50 makro- és mikroelemet, valamint a növény számára nélkülözhetetlen tápanyagot tartalmaz. Aminosavak: a vörös makroalga tartalmazza a növény számára nélkülözhetetlen 18 aminosavat, melyek hatása: növelik a stresszel szembeni ellenálló képességet, stimulálják a fiziológiai folyamatokat (fotoszintézis, tápanyagok felszívódása, növekedés…), javítják a levélen keresztül történő tápanyagfelvételt.

Antioxidánsok

Polifenolok, pigmentek, vitaminok, melyek a sejtek méregtelenítésében játszanak szerepet.

Hogy miért választottuk az Algomel Proactot?

Több okból is:

  • az Algomel termékcsalád  (Push, Proact, MnCu, ZnMn) makroalgás biostimulátorai már jól szerepeltek kalászos technológiánkban is
  • mert csökkenteni tudtuk a kijuttatott gombaölőszer mennyiségét,
  • mert az Algomel segíti a jobb felszívódást, jobb hatásfokot és megbízhatóbb eredményt hoz.

Mivel biostimolátorunk segíti a jobb hasznosulást, felszívódást, ezért csökkentett bór lombtrágya mennyiséget is tudtunk alkalmazni.
Az Algomel Proact a Push termékcsaládhoz képest emelt mennyiségben tartalmaz B, Cu, Mn és Zn mikroelem kiegészítést, ami kedvezően befolyásolja a napraforgó vegetatív és generatív fejlődését.

A tenyészidőszak kritikus szakaszában az időjárás elég csapadékos volt, partnerünk tartva az esetleges fertőzéstől egy második gombaölős védekezést is beiktatott. Terv szerint csak egy kezelés lett volna, de az időjárás és a jónak ígérkező termés ezt a tervet felülírta.
Az állomány a környékbeli napraforgókhoz képest egészségesebb képet mutatott, a tányérokban a kaszatok végig termékenyültek voltak, ezért bizakodva vártuk a betakarítást.

Eredmények számszerűsítve

Az aratást követően nem kellett csalódni az eredményben, a táblát 4,15 t/ha eredménnyel takarították be, ami a környék eredményeihez képest magasabb volt.
A 2023 évi Tolna megyei átlaghoz képest 18% terméstöbbletet értünk el, figyelembe véve az idei alacsonyabb értékesítési árakat az Olmix technológia magasabb költsége még így is közel 30 000 Ft többlet árbevételt eredményezett hektáronként.
A betakarított napraforgó beltartalmi értéke is jó volt, 46% olajtartalom mellett 7% víztartalommal került raktárba, ezek a paraméterek 3,5%-kal növelték az értékesítési árat (a napraforgó bonifikált áron lett értékesítve).

Az Algomel és Explorer termékcsalád tavaly és idén bizonyította, hogy megérte a pénzét!