„…én csak a tehenet figyelem…”

Tejelő tehenek takarmányozása korszerű kiegészítőkkel és persze természetesen

Tarsoly Tamás, a Tiszamenti Milk Kft. ágazatvezetője számol be a Crystalyx és a Phyto Tari termékeinkkel kapcsolatos tapasztalatairól

Legelső tapasztalatok még 2017-ből

A Tiszamenti Milk Kft. tejelő tehenészete először 2017-ben használta a Crystalyx termékcsalád tagjait tejelő tehenészetében nagy megelégedéssel. Tarsoly Tamás ágazatvezető részletesen megosztja velünk tapasztalatait, a jobb oldali képre kattintva megnézheti videónkat, melyben a Crystalyx termékekkel kapcsolatos élményeit osztja meg velünk. Köszönjük Tamás!

A Crystalyxot 2017-ben kezdték használni a régi telepen az akkori eredményeket így idézi fel kedves partnerünk:

  • naponta 1,5liter/tehén tejnövekedést tapasztaltunk;
  • a spontán ivarzók száma növekedett, különös tekintettel az ellés után (40-60 nap), nem kellett hormonálisan beindítani a folyamatot;
  • az oltógyomor-áthelyeződés csökkent;
  • a későbbiekben kevesebb metritises esettel kellett megküzdeni.

Tejelő tehén nyalósó

Tejelő tehenészet: új istálló, újabb menet

Az 500 férőhelyes, 8 robotos, új istállóban év közepén, július 24-én kezdték az etetést, ami már az augusztusi számokban markánsan látszódott. Júliusban még 14 ivarzó volt, melyből 7 vemhesült, ez nagyon kevés. Augusztusban pedig a 111 ivarzóból már 54 a nyári forróság ellenére. A másik istállóban a termékenyülési ráta 2 hónap alatt 6,6-ról 3,2-re ment le. Ez kizárólag a Crystalyx hatása, más tényezőben nem történt változás. A jelenség magyarázata, hogy energia deficitben az állat nem akar annyira termékenyülni, de amint az energia pótolva lesz, az állat „meghálálja”.

A spontán ivarzók számának növekedésével a meddőségi vizsgálatok száma szinte felére csökkent.

A szárazanyag-felvétel 22,5-23 kg-ról 25,5-26 kg-ra nőtt átlagosan, ez jelentős emelkedés.

Tejelő tehenészet spontán ivarzás
Új istálló

Tejelő tehén korszerű takarmányozás

Minek ez nekünk? Úgyis be van receptúrázva a takarmány…

Tejelő tehenészetek esetében is gyakran merül fel ez a kérdés, mikor a Crystalyxot ajánljuk.

Tamás válasza: „a takarmány adagokat mindig csoportokra csináljuk, előkészítő, fogadó, nagytejű. A robotnál ez kicsit másképp megy, de ott is vannak robot csoportok. Az egyedeknek azonban különböző igényeik vannak az egyes csoportokban. A megfelelő Crystalyxot kitesszük elé és nyalja. Amikor például egy tehén az elletőben megellik, elszedjük tőle a borjút, áttesszük az involúciós csoportba, ott az Energy van előtte, rögtön rászalad és nyalja…, én csak a tehenet figyelem.

Bármennyire tökéletes a takarmány, az egyedi igényeket nem lehet kielégíteni, a Crystalyx ezeket a kilengéseket egyenlíti ki. Az állományt úgy helyreteszi, hogy tejmennyiség is várhatóan emelkedik és a szaporodásbiológiai mutatók is javulnak. A Crystalyx stimulálja a bendőműködést és 50-70%-kal emeli a rostemésztő baktériumok számát, ettől felpörög a bendő.

Konkrét tapasztalat volt még a Tiszamenti Milk Kft-nél, hogy a tehénállomány 47-51%-a volt vemhes, ami most elérte az 58%-ot.

Vemhes tehenek arányának növekedése

10 %
  • a tehenek jobb kondícióban vannak
  • egészségesebb a szőrzetük, csillog a szemük szőrük
  • az állatorvosnak is feltűnt az állatok jobb állapota

…és most beszéljünk pár szót az apasztásról…”

A Tiszamenti Milk Kft-nél Phyto Tarival apasztanak, ami nagyon jó megoldás az antibiotikummentesség felé vezető úton. Növényi hatóanyagokkal gátoljuk a prolaktin termelést, mellyel sikeresen elapasztjuk a tehenet. 35 literes tejtermelés alatt 1 tubust javaslunk tehenenként beadni, ez elapasztja a tehenet.

„1,5 hónapos használat után, teljesen leálltunk az antibiotikummal és egyik napról a másikra megszűnik a tejtermelés. Nem volt tőgygyulladás, a gátlós tej problémát is kizártuk ezzel a termékkel. ”

A képre kattintva megnézheti a videót, melyben Tamás a Phyto Tari termékünkről tart egy rövid beszámolót.

Tejelő tehenek apasztása

… naponta 1,5liter/tehén tejnövekedést tapasztaltunk …

… a spontán ivarzók száma növekedett …

… az oltógyomor-áthelyeződés csökkent …

… a vemhes tehenek aránya 10%-kal nőtt …

… teljesen leálltunk az antibiotikummal és egyik napról a másikra megszűnik a tejtermelés …