AÖP

Agrár-ökológiai Program – pontvadászat az Impavidus-szal

Végre! 2023-ban startolt az Agrár-ökológiai Program

Az IMPAVIDUS küldetése mindig is a fenntartható mezőgazdaság szolgálata volt, így csak üdvözölni tudjuk a A 2023-ban a KAP Stratégiai Terv keretében induló Agrár-ökológiai Program (röviden: AÖP) támogatási forma életre hívását. Ez egy olyan ösztönző, komplex támogatási rendszer, amely önkéntes vállalásokon alapul, egyéves időtartamra vonatkozik, célja a környezeti állapot javítása és a természeti erőforrások fenntartható használata.

Agrár-ökológiai Program

… amit nem árt tudni az Agrár-ökológiai programról

Annak érdekében, hogy a gazdálkodók megtalálják a számukra legkedvezőbb lehetőséget, a választható előírások hasznosítási módonként (szántó, gyep, ültetvény) kerültek megfogalmazásra. Ezek a mezőgazdasági gyakorlatok

  • a talaj- és vízvédelemre,
  • a biológiai sokféleség védelmére,
  • valamint az éghajlatváltozás mérséklésére fókuszálnak.

Fontos szabály, hogy  minden művelési ágban legalább két pontnak megfelelő értékű gyakorlatot kell választani. Ha például egy gazdálkodó egyaránt művel szántót, állandó gyepet és ültetvényt, akkor összesen legalább hat pontot kell gyűjtenie. Ha valaki a vállalt gyakorlatokat sikeresen teljesíti, akkor a teljes gazdasága minden egyes hektárja után megkapja a támogatást, kivéve azokat, amelyek a mentesülési küszöb alatt vannak és nem választottak azokra gyakorlatot.

…ami minden hasznosítási mód esetén szükséges:

  • A Gazdálkodási Napló vezetése és elektronikus beküldése.
  • A mezőgazdasági üzemen belül minden tényleges hasznosítási módra (szántó, állandó gyep, ültetvény) vonatkozóan legalább 2 pont értékű előírást kell választani a meghatározott mezőgazdasági jó gyakorlatok közül.
  • Amennyiben az üzem szántóterületeinek, illetve nem Natura 2000 gyepterületeinek nagysága nem éri el az 5 ha-t, ültetvény esetében pedig az 1 ha-t, adott hasznosítási módra nem kötelező előírást vállalni, az érintett területre azonban kifizetés nem jár; csak abban az esetben, ha ezekre a küszöbérték alatti területekre mégis választ előírást a gazdálkodó.

Agrár-ökológiai Program, miért éri meg ez nekem?

Az AÖP keretösszege Magyarország teljes évi közvetlen támogatási keretének 15 százaléka. Az uniós jog alapján az AÖP forráskeretét ugyanabból a pénzügyi keretből kell képezni, amiből az alaptámogatást, a termeléshez kötött támogatásokat, vagy éppen a fiatal gazdák területalapú többlettámogatását. Aki tehát nem lép be az AÖP-be, az valójában lemond a közvetlen támogatások egy részéről. A részvételről minden évben szabadon dönt a gazdálkodó, mivel egyéves kötelezettségvállalásról van szó.

A támogatás hektáronkénti összege minden évben attól függ, hogy hány hektár jogos igénylést állapít meg a kifizető ügynökség, azaz a Magyar Államkincstár. Első becslések szerint hozzávetőlegesen 60 és 120 euró közötti hektáronkénti támogatásra lehet számítani. Pl. ha 2,5 millió hektár termőterület venne majd részt a programban, az hektáronként 80,85 eurót jelentene.

 

Pontvadászat az Impavidus termékeivel…

A szántóterületek legalább 50 %-án talajkondicionáló, növénykondicionáló vagy N-megkötő készítmények alkalmazása esetén a gazdálkodó 1 pontot kap. Igazából ez csak ráadás, hiszen talaj- és növénykondicionáló termékeink használatával önmagában is nyer: a termés minősége javul, a mennyiség növekszik.

Ha szeretne eligazodni az AÖP útvesztőjében, keresse bátran szaktanácsadó kollégáinkat!

AGRÁR-ÖKOLÓGIAI PROGRAM: EGY PONTOS TERMÉKEINK

TALAJKONDICIONÁLÓ

Agrár-ökológiai Program

TALAJKONDICIONÁLÓ

talajjavító

TALAJKONDICIONÁLÓ

Agrár-ökológiai Program

NÖVÉNYKONDICIONÁLÓ

Agrár-ökológiai Program