Sertés- és baromfi-takarmányozás

Ősi, természetes módszer alkalmazása baktériumok ellen

A sertéstartásban az utóbbi évek kihívásai közül talán az egyik legnehezebb feladat megtalálni azt vagy azokat az alternatívákat, amelyek tudják pótolni, helyettesíteni az antibiotikumokat, valamint a cink-oxidot.
A takarmánykiegészítők piacán a skála nem túl széles, lényegében néhány irányvonalon kívül nem sok megoldás létezik.

Egyik lépés lehet az immunstátusz, bélrendszer megerősítése, hogy a szervezet meg tudja magát védeni a külső támadásokkal szemben.
Erre számos gyógynövény-kivonat, vitamin és ásványi anyag kiegészítő áll rendelkezésre.

A sertés telepi visszajelzések szerint valóban hatékonyak ezek a megoldások is.

Mit tehetünk még a baktériumok ellen?

Másik oldalról azonban közvetlenül is fel tudunk lépni a baktériumokkal szemben.
Erre a természetes megoldások közül a rövid és közepes szénláncú savak kombinációja bizonyult a leghatékonyabbnak, saját és a szakirodalmi tapasztalatok is ezt támasztják alá.
Ezen a halmazon belül is a laurinsav és a GML90 (glicerin-monolaurát 90) mutatta a legjobb eredményeket Gram+ és Gram- baktériumok ellen.
A gyártói MIC (minimális gátló koncentráció) teszt alapján a GML a laurinsavhoz képest 2-4-szer lépett fel hatékonyabban a Streptococcus és Staphylococcus törzsekkel szemben.

A hatásmechanizmus szerint a rövid és közepes szénláncú savak megfelelő kombinációja képes áttörni a baktériumok sejtfalát és bejutva – a protonpumpa elv mentén -energiahiányt idéz elő.
Ez végül a baktérium pusztulását okozza.

A GML előállítása rendkívül nehéz és költséges folyamat, éppen ezért speciális körülményeket követel.
A gyártás során normál esetben javarészt di- és trilaurát képződik, aminek nincs, vagy csak minimális az antibakteriális hatása.

Sertés és baromfi takarmányozás

Azt, hogy GML90, vagyis 90-es tisztaságú GML képződjön, jelenleg csak egy, a gyártó által levédett technológiával lehetséges elérni.
Az Impavidus Gut termékcsalád minden tagja tartalmazza a GML90-et! Emellett helyet kapott egyéb számos természetes összetevő, növényi hatóanyag is, amely tovább erősíti a hatékonyságát.
Megannyi magyarországi eredményünk egyértelműen megerősíti, hogy a sertés- és baromfitartásban a bakteriális nyomás enyhítése jelentős ráhatással van a termelési eredményekre is.
Értve ezalatt az elhullást, a napi testtömeg-gyarapodást és végsúlyt is.

Tapasztalataink

Több sertéstelepi kísérlet is alátámasztja, hogy az Impavidus Gut termék folyamatos etetésének hatására akár 1kg-mal is növekedhet a battériás végsúly, ami a hizlaldán naponta 50-100 gramm plusz gyarapodást jelentett.

Emellett a gyógyszer és cink-oxid felhasználás is csökkenthető, hiszen ugyanazon problémára nyújtanak megoldást.

Tekintettel arra, hogy természetes megoldásról van szó, a káros mellékhatásokkal sem kell számolnunk és a rezisztencia kialakulásának veszélye sem fenyeget.