Toxinvizsgálat tápokban- Bánfi Kristóf TDK dolgozata alapján

A kísérletben az MMiS toxinkötő termékünk harcolt a mikotoxinokkal szemben, amelynek mértéke országos viszonylatban mérsékeltnek volt mondható a vizsgált időszakban.

KÍSÉRLET AZ MMI.S TOXINKÖTŐ HATÁSOSSÁGÁRA

Sokszor hallani, hogy a takarmánykiegészítők úgymond a szükséges rosszak, azonban az is tény, hogy nélkülük a profitábilis termelés gyenge lábakon állna.
Legtöbb esetben a telepi mérések és a kísérleti körülmények megteremtésének hiánya miatt ezekben inkább hinni kell…, vagy legalábbis ezt szokták mondani.

Ennek megcáfolására sok esetben kísérleteket állítunk be, amely minden kétséget kizárólag igazolja egy termék hatékonyságát azonos körülmények között kontroll állománnyal.
Az egyik ilyen kísérletünkből TDK dolgozat is készült, amely komoly eredményt ért el a szekciójában.

A vizsgálatban az MMiS toxinkötő termékünk harcolt a mikotoxinokkal szemben, amelynek mértéke országos viszonylatban mérsékeltnek volt mondható a vizsgált időszakban (1. ábra).

1.ábra: Mikotoxin szintek a malac 1 (M1) és malac 2 (M2) takarmányokban.

A függőleges oszlop mértékegysége: ppm (mg/kg)

Nem mindegy, hogy milyen módszerrel vizsgálódunk…

A tévhitekkel ellentétben a mikotoxinszintek kártékonysága nem feltétlen csak a klasszikusan megadott (Takarmánykódex) értékek mellett okoz gondokat, hanem az Impavidus több, mint 15 éves tapasztalatai alapján meghatározott jelentősen alacsonyabb értékek mellett is.
Ezt jól bizonyítja, hogy ha csak az Elisa módszerrel vizsgáltuk volna a takarmányt, gyakorlatilag az jött volna vissza, hogy a táp mentes, nem tartalmaz mikotoxint.
Ezzel szemben a GC-MS módszerrel, amellyel mi vizsgálunk sokkal árnyaltabb volt a kép, látszik, hogy többen is képviseltetik magukat, összességében közepes-magas szinten.

Az eredmények kiértékelése elsőkörösen a battériás súlygyarapodásra terjedt ki.

A fiaztatóban és koca vonalon még minden állat fogyasztott MMiS-t, itt nem volt lehetőség külön szedni az állományt.
A battérián azonban 2 csoport került kialakításra azonos feltételek mellett, ahol az egyik ette az MMiS toxinkötőt a másik pedig nem.
Köszönhetően, hogy fiaztatón még mindenki ette, a különbség csak 3 hét után kezdett megmutatkozni, ott azonban jelentősen.
7 hét után már több, mint 3 kg (2. ábra) volt a különbség a hízlaldába kerülés előtt.
Az elhullások közt a kontroll csoportban volt egyed, amely tüdőödémában szenvedett, ez egyértelmű tünete a Fumonizin terhelésnek.
Ami szembetűnő, hogy a kiscsoportos kísérlet ellenére a kísérleti csoportban nem volt elhullás, a kontrollban 2 db is.
Így, hogy a kocák és a fiaztatós malacok védve voltak, bizonyosan javított a kontroll állomány eredményein is.

A megtérülés többszörös volt, mint a befektetés. Az eredmény nem egyedi, gyakori tapasztalat a hasonló mértékű teljesítmény javulás más partnereinknél is.

2.ábra: Súlygyarapodás a battérián

A kimagasló eredmények annak köszönhetőek, hogy az MMiS képes megkötni a jelenleg ismert összes mikotoxint és azt fizikálisan kivezetni az állati szervezetből.

Ennek következtében minden egészségügyi, termelésbeli probléma eltűnik, javulni kezd.

Bővebb információért olvassa el MMi.S termék leírásunkat.

Forrás: Bánfi Kristóf TDK dolgozata